Wednesday, March 21, 2012

Φιλοσοφικό Τηλεγράφημα: Ταξίδια στο χρόνο, CERN, παράδοξα, Higgs

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Φιλοσοφικό Σχόλιο του Σπύρου Κάκου [2012-03-21]:

Ο Holger Bech Nielsen από το Niels Bohr Institute της Κοπεγχάγης και ο Masao Ninomiya από το Yukawa Institute for Theoretical Physics του Κυότο θεωρούν ότι η πιθανότερη αιτία για την αποτυχία του πειράματος του CERN: το ταξίδι στο χρόνο. Οι σχετικές τους εργασίες “Test of Effect From Future in Large Hadron Collider: a Proposal” και “Search for Future Influence From LHC,”  δημοσιεύτηκαν στο arXiv.org τον τελευταίο χρόνο.

Οι δύο επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το Μποζόνιο Higgs - το οποίο επιχείρησαν να δημιουργήσουν οι ειδικοί στον επιταχυντή του CERN - είναι τόσο ξένο προς τη φύση που η δημιουργία του θα είχε ως αποτέλεσμα να γυρίσει πίσω ο χρόνος για να αποτραπεί η δημιουργία του. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι δύο φυσικοί υπονοούν ότι το μποζόνιο δημιουργήθηκε και στη συνέχεια ταξίδεψε πίσω στο χρόνο για να σταματήσει το πείραμα πριν ολοκληρωθεί.

Ο Holger Bech Nielsen και ο Masao Ninomiya εξέθεσαν τη θεωρία τους μήνες πριν το CERN επιχειρήσει να ξεκινήσει τη λειτουργία του. Το ότι με την έναρξη της λειτουργίας του επιταχυντή επήλθε η καταστροφή αποτελεί μια περίεργη επιβεβαίωση αυτής της εξίσου περίεργης θεωρίας των δύο γνωστών επιστημόνων.

Όπως έλεγε και ο Niels Bohr, " Όλοι συμφωνούμε πως η θεωρία σου είναι τρελή. Το θέμα είναι να δούμε αν είναι όντως τόσο τρελή που να έχει πιθανότητες να είναι και σωστή” (We are all agreed that your theory is crazy. The question which divides us is whether it is crazy enough to have a chance of being correct. My own feeling is that it is not crazy enough)…

Πηγές

  1. http://www.ramnousia.com/2012/03/cern.html#.T2Ux4xEf68k
  2. http://www.nytimes.com/2009/10/13/science/space/13lhc.html?pagewanted=all
  3. http://forum.prisonplanet.com/index.php?topic=157609.0
  4. http://en.wikipedia.org/wiki/Holger_Bech_Nielsen
  5. http://arxiv.org/abs/0802.2991
  6. http://arxiv.org/abs/0707.1919
  7. http://physicsbuzz.physicscentral.com/2009/10/back-from-future-is-higgs-jinxing-lhc.html

 

► Βλ. το άρθρο Harmonia Philosophica για μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση του πως το “παράλογο” μπορεί πολλές φορές να είναι πιο… “λογικό.

 

(c) Φιλοσοφικά Τηλεγραφήματα - Φιλοσοφικός σχολιασμός της επικαιρότητας...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...