Monday, December 26, 2011

Η Αξία της Σιωπής (ή: Εναντίον των Αισθήσεων)


Η σιωπή είναι πιο σημαντική από την ομιλία…

Ο Μπετόβεν χρησιμοποιούσε νότες χαμηλότερων συχνοτήτων καθώς η κώφωση του χειροτέρευε. Όσο προχωρούσε το πρόβλημα τόσο οι νότες υψηλότερων συχνοτήτων έλειπαν ολοένα και περισσότερο από τις συνθέσεις του. Όταν όμως κουφάθηκε τελείως, τότε άρχισε να χρησιμοποιεί πάλι ΟΛΕΣ τις νότες στα έργα του, καθώς βασιζόταν πλέον μόνο στο εσωτερικό του αυτί [πηγή: web news].

Η νέα ταινία “The Artist” είναι με διαφορά η καλύτερη ταινία της χρονιάς. Αν και βωβή, έχει να πει πολλά περισσότερα από κάθε άλλη φλύαρη ταινία του Hollywood.

Κάθε φορά που έχουμε να μοιραστούμε κάτι σημαντικό με ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, σιωπούμε. Μιλώντας πολύ σε κάποιον είναι ένας τρόπος να εκφράσουμε το ότι δεν επιθυμούμε να τον γνωρίσουμε πραγματικά.

Δεν μπορείς να εκφράσεις το ιερό δια των μετρησίμων (με τις λέξεις δηλαδή), αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει. Ίσα ίσα που όλα δι'αυτού υπάρχουν. Βγάλε τα κενά μεταξύ κάθε νότας και δεν υπάρχει μουσική. Από εκείνο το μη εκφράσιμο "κενό" - που φαντάζει ως "τίποτα" - εξαρτώνται όλα... (Dimitri Lalushi - Δημήτρης Λαλούσης)

Όπως έλεγε και ο Maeterlinck, “Ο λόγος ανήκει στο τώρα, η σιωπή ανήκει στην αιωνιότητα”…

(c) Φιλοσοφικά Τηλεγραφήματα - Φιλοσοφικός σχολιασμός της επικαιρότητας...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...