Sunday, September 19, 2010

Εναντίον του Οικολογικού Καταναγκασμού


Ποια η διαφορά ενός ανθρώπινου εργοστασίου που παράγει διοξείδιο του άνθρακα από ένα ηφαίστειο που παράγει διοξείδιο του άνθρακα; Καμία, αν το εργοστάσιο είναι απαραίτητο για τη ζωή μας. Γιατί ενδιαφερόμαστε τόσο πολύ για να μην σκοτώσουμε ένα λιοντάρι σε ένα προστατευόμενο πάρκο, ενώ την ίδια στιγμή το λιοντάρι θέλει να φάει όποιον άνθρωπο δει μπροστά του; Γιατί προσπαθούμε να σώσουμε είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, ενώ η ίδια η "φύση" φαίνεται να έχει επιλέξει αυτή την εξαφάνιση;

Η σύγχρονη οικολογία λανθασμένα θεωρεί τα όσα κάνει ο άνθρωπος ως «τεχνητά» και άρα κατακριτέα. Η σύγχρονη οικολογία έχει λανθασμένα στηριχθεί σε άκυρα επιχειρήματα του τύπου «δεν πρέπει να διαταράσσουμε την ισορροπία της φύσης» ή «πρέπει να σεβόμαστε τη φύση» ή «πρέπει να σώσουμε τα είδη που κινδυνεύουν». Άκυρα διότι εμείς οι άνθρωποι είμαστε μέρος της φύσης.

Και η χρήση λάθος βάσεως για την οικολογία οδηγεί σε αντιφάσεις.

Για παράδειγμα πρέπει ή όχι να αποικίσουμε άλλους πλανήτες; Σύμφωνα με τον λάθος ορισμό της οικολογίας δεν πρέπει, διότι έτσι θα διαταράξουμε την ισορροπία σε αυτούς τους πλανήτες. Όμως ο άνθρωπος είναι εκ φύσεως περίεργος και θα αποικίσει άλλους πλανήτες.

Πρέπει να εξοντώσουμε τον ιό της γρίπης ο οποίος μπορεί να μας σκοτώσει κατά εκατομμύρια; Σύμφωνα με τον λάθος ορισμό της οικολογίας δεν πρέπει...

Οι όποιες αντιφάσεις με την οικολογία μπορούν να διαλυθούν αν χρησιμοποιηθεί ο σωστός ορισμός της οικολογίας: «δεν πρέπει να διαταράσσουμε την ισορροπία πέραν του άκρως απαραίτητου σημείου που χρειάζεται για την ανθρώπινη πρόοδο». Και αυτό διότι ο άνθρωπος για να προοδεύσει πρέπει εξ’ ορισμού να διαταράξει την φυσική ισορροπία!
Αν δεν θέλαμε να διαταράξουμε την ισορροπία όταν ήμασταν μόνο μερικές χιλιάδες σε όλο τον πλανήτη μερικά εκατομμύρια χρόνια πριν, τώρα δεν θα ήμασταν το κυρίαρχο είδος! Αν δεν διαταρασσόταν η οικολογική ισορροπία και δεν εξαφανίζονταν οι δεινόσαυροι, δεν θα ήμασταν καν εδώ να συζητάμε! Πρέπει να είμαστε οικολόγοι διότι έτσι μας υπαγορεύει η Λογική μας και η ανώτερη ανθρώπινη φύση μας. Πρέπει να σκοτώνουμε άλλα ζώα για να φάμε, αλλά όχι χωρίς λόγο.

Πρέπει να επιδεικνύουμε μέτρο στα όσα κάνουμε, όπως λέει και η ρήση «Παν μέτρον άριστον» η οποία είναι αποτέλεσμα βαθιά ανώτερης ανθρώπινης σκέψης. Η ρήση αυτή εκφράζει απόλυτα την οικολογική συνείδηση που όλοι πρέπει να έχουμε. Οι βάσεις της οικολογίας πρέπει να βρεθούν μέσα μας. Είμαστε μέρος της φύσης και όχι εκτός αυτής.

Ό,τι κάνουμε είναι μέρος της φύσης και όχι α-φύσικο!

Άρα το να φτιάχνουμε πολλά σπίτια και πολυκατοικίες είναι φυσικό αν έχουμε γίνει δισεκατομμύρια και δεν έχουμε που να μείνουμε. Αν χρησιμοποιούμε μεθόδους (ανθρώπινες, άρα φυσικές) για να φτιάχνουμε καλύτερες και πιο ανθεκτικές σοδειές, δεν κάνουμε κάτι "κακό"... Και ας πάψουμε να πιστεύουμε το παραμύθι της παγκόσμιας, απόλυτης ψευτο-οικολογίας, σύμφωνα με την οποία ό,τι κάνουμε το οποίο καταναλώνει φυσικούς πόρους ή παράγει απόβλητα είναι "κακό" και τιμωρητέο. Ανέκαθεν αυτό κάναμε και αυτό κάνουν και όλα τα ζώα.

Ας είμαστε οικολόγοι για εμάς και εξαιτίας της λογικής μας και των τρόπων μας και όχι για μια "ξένη" προς εμάς φύση. Ας πάψει πια η εκμετάλλευση της μόδας της "οικολογίας" από τα κράτη και τις εταιρίες (που ελέγχουν τα κράτη)!

Οι κυβερνήσεις συνέχεια μας εξηγούν πόσο εμείς φταίμε που το περιβάλλον χάλασε, πως εμείς φταίμε που το περιβάλλον δεν βελτιώνεται, πως εμείς μόνο μπορούμε να κάνουμε κάτι. Έτσι γίνεται μία αφύσικη και εκ του πονηρού μετατόπιση ευθυνών: αν όλες οι βιομηχανίες έβαζαν ένα απλό φίλτρο στα φουγάρα των εργοστασίων τους θα βοηθούσαν σε ένα έτος το κλίμα του πλανήτη 1,000,000 φορές περισσότερο από ό,τι θα βοηθούσε το να κάνουν ΟΛΟΙ οι άνθρωποι του πλανήτη ανακύκλωση στα ΠΑΝΤΑ για 1,000,000 χρόνια. Γιατί δεν το κάνουν; Γιατί προτιμούν να χρηματοδοτούν καμπάνιες ανακύκλωσης που το μόνο που κάνουν είναι να μετατοπίζουν την ευθύνη από αυτές στους πολίτες; Σωστός οικολόγος είναι ο σωστά σκεπτόμενο οικολόγος, όχι το φερέφωνο της προπαγάνδας των εταιριών που μολύνουν! Πριν την ανακύκλωση ας εστιάσουμε την προσοχή μας στα σοβαρά θέματα και την ΟΥΣΙΑ του τι πρέπει να πράξουμε.

Η οικολογία δεν θα πρέπει να σχετίζεται με την πολιτική. Δεν πιστεύω ότι οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος μπορεί να επιχειρηματολογήσει εναντίον της προστασίας του περιβάλλοντος ή κατά της ανακύκλωση ή εναντίον του να συμπεριφέρεται ως ένα ισορροπημένο άτομο σε ένα ισορροπημένο οικοσύστημα γενικότερα. Έχω πρόβλημα όμως με τη βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της "οικολογίας", η οποία κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών επιβάλλεται σε όλους, ενώ εξυπηρετεί συγκεκριμένες πολιτικές ατζέντες. Και όχι, οι πολιτικοί δεν έχουν ξαφνικά άρχισε να "νοιάζονται" (LOL). Η σύγχρονη οικολογία δεν στοχεύει στην εκπαίδευση των ανθρώπων ώστε να έχουν ισορροπία με το οικοσύστημα τους. Η σύγχεονη οικολογία απλά καταφέρνει να απαλλάξει από τις ενοχές ρυπογόνες επιχειρήσειςμόνο και μόνο επειδή... χρηματοδοτούν τη Greenpeace. Και ταυτόχρονα να μεταφέρει όλη την ενοχή και την ευθύνη στους... ανθρώπους που είναι κακοί επειδή δεν κάνουν... ανακύκλωση. (Εγώ ανακυκλώνω, αλλά όχι επειδή πιστεύω ότι ο πλανήτης θα "σωθεί" αν ανακυκλώνω ενώ την ίδια στιγμή οι εταιρείες που ρυπαίνουν συνεχίζουν να ρυπαίνουν) Έχει να κάνει με την ψήφιση νέων κανονισμών που θα μας αναγκάσει να αλλάξουμε το αυτοκίνητο και το ψυγείο μας κάθε 5 χρόνια προκειμένου να είμαστε... οικολογικοί. Η οικολογία είναι σήμερα περισσότερο μόδα και ένα εργαλείο για την τόνωση της οικονομίας. Θέλετε να φροντίσετε για το κλίμα; Σταματήστε να αγοράζετε νέα κινητά τηλέφωνα και νέα μεγάλα αυτοκίνητα. Αμφιβάλλω αν κάποια οικολογική οργάνωση θα υποστηρίξει ποτέ ένα τέτοιο στόχο ... Και ναι, δεν με νοιάζει αν η κλιματική αλλαγή είναι ανθρωπογενής ή όχι (για μένα με βάση τα στοιχεία είναι κάπως αστείο να πιστεύουμε ότι είμαστε τόσο ισχυροί ώστε να καταστρέψει τον πλανήτη, οι μόνοι που μπορούν να καταστραφούν είμαστε εμείς οι ίδιοι). Θέλω απλά οικολογία για τους σωστούς λόγους. Όχι για να πουλήσει περισσότερα βιβλία ο Αλ Γκορ...

Επίμετρο - Εναντίον της Ανακύκλωσης

Είναι χρέος μας μόνο να ψηφίζουμε και να πληρώνουμε φόρους ή πρέπει και να πηγαίνουμε εθελοντικά να κάνουμε τη δουλειά του κράτους; Είναι χρέος μας μόνο να ελέγχουμε το κράτος κάθε 4 χρόνια ή πρέπει και να κάνουμε εμείς αυτά που το κράτος οφείλει να κάνει αλλά δεν κάνει; Είναι χρέος μας μόνο να είμαστε υπεύθυνοι πολίτες με βάση τα όσα προστάζει το κράτος ή πρέπει να πάμε over and beyond των καθηκόντων μας; Να δώσουμε χρήματα στο λογαριασμό διάσωσης της Ελλάδας από το χρέος; Να συζητάμε μόνο για την ανακύκλωση και το πόσο εμείς φταίμε που το περιβάλλον καταστρέφεται, αφήνοντας τους βιομηχάνους να γελάνε με την κατάσταση (αφού κανένας δεν ασχολείται με αυτούς και αφού, σε τελική ανάλυση, "εμείς φταίμε για όλα", επειδή δεν κάνουμε ανακύκλωση);

Περιβαλλοντική παιδεία έχω. Δεν έχω όμως τη διάθεση να γίνω το εξιλαστήριο θύμα για τον όποιον χυδαίο και θρασύ θέλει να περάσει σε εμένα τις ενοχές του.

Το περιβάλλον το μολύνουν οι βιομηχανίες. Αν εγώ ανακυκλώνω τα 2 ποτηράκια καφέ που καταναλώνω κάθε μέρα για 200 χρόνια, θα έχω κάνει το 10^(-100)% από αυτό που μπορούν να κάνουν οι βιομηχανίες της Ελλάδας μέσα σε μία ώρα αν βάλουν φίλτρα στα φουγάρα τους.

Σίγουρα η ανακύκλωση είναι κάτι καλό. Σίγουρα αν ανακυκλώνουμε βοηθάμε. Όποιος όμως μιλάει για αυτό χωρίς να βλέπει την ουσία είναι απλά...εκτός θέματος! Λέει κάτι σωστό, αλλά έχει χάσει το πραγματικό πρόβλημα. Υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για τον οποίο οι προσανατολισμένες-στο-κέρδος εταιρίες μιλάνε τόσο έντονα και με τόση θέρμη για την ανακύκλωση...

Το ότι ασχολούμαστε κάθε μέρα με την ανακύκλωση και με το ποιος κάνει και με το ποιος δεν κάνει ανακύκλωση, ΑΝΤΙ να ασχολούμαστε με τη μόλυνση που προκαλούν αυτοί που πραγματικά φταίνε για τη μόλυνση, σημαίνει τα εξής πράγματα:
  1. Ότι έχουμε αποδεχθεί μία ενοχή που δεν είναι δική μας.
  2. Ότι έχουμε αποδεχθεί μία ευθύνη που δεν είναι δική μας. (εκτός αν το 10^(-100)% που προανέφερα μπορεί να υπαχθεί σε αυτό που καλεί ο μέσος άνθρωπος "ευθύνη" και "καθήκον").
  3. Ότι έχουμε απαλλάξει από την ευθύνη και την ενοχή τους πραγματικά υπαίτιους αφού δεν ασχολούμαστε πλέον καθόλου μαζί τους.
  4. Ότι έχουμε υποκριτικά δεχθεί πως αυτό που μόνο μπορούμε να κάνουμε είναι η "ανακύκλωση" και για τα...άλλα, πρέπει το κράτος να κάνει κάτι. Αλλά εμείς "τουλάχιστον" κάνουμε "αυτό που μπορούμε". Το ότι κάποιος με το να κάνει 1 ποτηράκι την ημέρα ανακύκλωση, λέει και αισθάνεται "ολοκληρωμένος" είναι απλά άκυρο και λάθος. Όσοι το κάνουν αυτό δίνουν απλά άλλοθι στον εαυτό τους ότι έκαναν "ό,τι μπορούσαν" για να κοιμούνται πιο ήσυχοι τα βράδυα. Τον εαυτό τους ξεγελούν.

Όλες οι βιομηχανίες αρέσκονται στο να επιδεικνύουν πόσο ανακυκλωμένο υλικό χρησιμοποιούν.
Ωστόσο λίγες δείχνουν τι κάνουν για το θέμα των αποβλήτων που βγάζουν από τα εργοστάσια.
Το κέρδος κέρδος και το θράσος θράσος. Και ίσως αν οι "οικολόγοι" δεν επέλεγαν να δώσουν στον εαυτό τους ένα εύκολο συγχωροχάρτι του τύπου "κάνω ανακύκλωση και δεν βλέπω την ουσία", να μην υπήρχε τόσο θράσος από τις βιομηχανίες...

Για να πω ένα παράδειγμα που μου αρέσει να λέω:

Είναι σαν να κυκλοφορώ σε ένα δρόμο όπου όλοι γύρω μου σφάζουν ανθρώπους και τους κατακρεουργούν. Ξαφνικά...πατάω ένα μυρμήγκι! Όλοι τότε σταματούν να κάνουν ό,τι κάνουν (δηλαδή να σκοτώνουν άλλους ανθρώπους) και με κοιτάνε επικριτικά... "Γιατίιιι το έκανες αυτόοοο;" μου λένε. Και τότε εγώ γεμάτος ντροπή λέω "Έχετε δίκιο, είμαι απαράδεκτος. Ας σταματήσω να πατάω μυρμήγκια κατά λάθος. Ας κάνω εγώ ό,τι μπορώ για να γίνει ο κόσμος καλύτερος. Και όσο για εσάς που σκοτώνετε ανθρώπους κάθε μέρα...αυτό δεν είναι δικό μου θέμα"... Ας ασχοληθούμε λοιπόν με την ΟΥΣΙΑ και αν τύχει και πετάξουμε το κυπελάκι του φραπέ στον γκρι κάδο επειδή δεν έχει κοντά μπλε κάδο, μην πάθουμε και κανένα έμφραγμα από τη ντροπή...

Βλ. και σχετική συζήτηση στο http://www.filosofia.gr/forum/viewtopic.php?t=2962.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...