Tuesday, March 10, 2020

Περί Μυστηρίων & Δικαιολογιών...

Επειδή με αφορμή τον κορονoϊό πολλοί μιλάνε για την ανάγκη να κλείσουν οι εκκλησίες, να κοινωνούμε από το Ιντερνετ, να απαγορευτεί ο Χριστιανισμός (ενδιαφέρον το πως πιο μαζικές συγκεντρώσεις μουσουλμάνων στην Ευρώπη δεν έχουν τόσο φανατικούς εχθρούς...) και να ανακοινωθεί η Επιστήμη η Αγία ως η νέα μας θρησκεία, επισημαίνω με πολύ απλά λόγια τα παρακάτω.

1. Η Επιστήμη είναι ΗΔΗ η νέα θρησκεία. Εδώ και αιώνες. Οπότε μην αγχώνεστε για το συγκεκριμένο. Κανένας δεν κάνει κάτι αν δεν ακούει τους ιερείς που φέρουν το όνομα "επιστήμονας" σήμερα. Και μιλάμε κανείς. Και ο Χίτλερ ακόμα τους επιστήμονες άκουγε όταν έκανε ευγονική.

2. Ναι, πρέπει να προσέχουμε να μην μεταδίδουμε έναν ιό αν είμαστε άρρωστοι. Αυτό δεν έχει να κάνει με την επιστήμη αλλά με την κοινή λογική. Λογική που διαθέτουν όλοι οι άνθρωποι. Εννοώ κυρίως αυτοί που θεωρούν λογικό πως υπάρχει ο κόσμος επειδή κάποιος τον έφτιαξε (και όχι τυχαία), αυτοί που δεν πιστεύουν σε άπειρα πολυσύμπαντα που υπάρχουν μόνο και μόνο επειδή κάποιος το έγραψε σε ένα paper. Αλλά ξεφεύγω από το θέμα... Η Αρχιεπισκοπή στις ΗΠΑ έχει βγάλει μια ενδιαφέρουσα και λογική νομίζω ανακοίνωση, την οποία μπορεί κανείς να βρει εδώ.

3. Προτεραιότητες: Τι είναι πιο σημαντικό; Να κλείσει το μετρό ή να σταματήσει η Θεία Κοινωνία; Να κλείσουν τα λεωφορεία και οι χώροι εργασίας ή να σταματήσει η Θεία Κοινωνία; Πόσοι θα κολλήσουν από το μετρό και πόσοι από τη Θεία Κοινωνία; Γιατί πιάνουμε πάντα πρώτα τα θέματα της εκκλησίας με κάθε ευκαιρία; Τόσο πανίσχυρη είναι πια η εκκλησία; Τόσοι πολλοί πιστοί υπάρχουν;

4. Επιστημονικά στοιχεία: Ανεξάρτητα του τι πιστεύουν ορισμένοι, η επιστήμη δεν είναι ξεκάθαρη για το θέμα του αν η Θεία Κοινωνία μεταδίδει αρρώστιες. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν πως δεν μεταδίδει. Επισυνάπτω και μια σχετική επιστημονική έρευνα που μπορεί κανείς να τη βρει εδώ. Όπως αναφέρει και στην έρευνα: "In conclusion, there is experimental evidence suggesting that sharing a communion cup contaminates the wine and cup. However, there has never been a documented case of illness caused by sharing a chalice reported in the literature". Ας πάρει ο καθένας την απόφαση του με βάση τα στοιχεία που διαθέτει, αλλά ας πάψουμε να θεωρούμε όλους όσους θα πάνε να κοινωνήσουν ως "σκοταδιστές" τόσο εύκολα.

5. Λοιπά στοιχεία: Κατα καιρούς υπήρχαν ιερείς που κοινωνούσαν λεπρούς και φυματικούς. Δεν έπαθαν τίποτα. (μπορεί κανείς να βρει τις περιπτώσεις αυτές στο Google) Και αυτές οι περιπτώσεις είναι επιπλέον επιστημονική ένδειξη (γιατί τι άλλο είναι η επιστήμη από την εξαγωγή συμπερασμάτων με βάση τη συστηματική παρατήρηση) πως τα πράγματα δεν είναι τόσο επικίνδυνα όσο λέγονται. Δεν σας λέω να πάτε ή να μην πάτε να κοινωνήσετε κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας. Και ακόμα και αν πιστεύετε, μπορεί σαν άνθρωποι να φοβηθείτε να πάτε - μην ξεχνάμε πως και ο Πέτρος αρνήθηκε το Χριστό επειδή φοβήθηκε. Αυτή είναι μια απόφαση που θα τη λάβετε με βάση τη συμβουλή του γιατρού σας (ή της κυβέρνησης σας). Λέω όμως πως τα πράγματα δεν είναι τόσο άσπρο-μαύρο όπως ισχυρίζονται οι άθεοι.

6. Μυστήριο: Και δεν πάω καν σε θέματα μεταφυσικά για το τι σημαίνει το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας, το σώμα και αίμα Χριστού κλπ. Αν δεν το πιστεύετε αφήστε το εκεί που είναι. Κάποιοι άλλοι το πιστεύουν. Και όχι επειδή είναι χαζοί. Αλλά επειδή δεν είναι. Και τους αρέσει και λίγο η φιλοσοφία. Α, και δεν πιστεύουν βλακωδώς πως υπάρχει μόνο ύλη στο σύμπαν.

Αλλά πάλι ξεφεύγω από το θέμα.

Ίσως πάλι, ΑΥΤΟ να είναι το θέμα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...