Monday, November 11, 2019

Είναι ο Χριστιανισμός εναντίον της γνώσης; (Και ναι και όχι!)

Πολλοί αναρωτιούνται αν η θρησκεία και ο Χριστιανισμός πιο συγκεκριμένα είναι εναντίον της γνώσης. Όχι επειδή συνδέονται με τον "σκοτεινό" Μεσαίωνα (μια ιστορία που έχει αποδομηθεί εδώ και καιρό από τη Harmonia Philosophica, δες το σχετικό άρθρο "Μεσαίωνας - Μια φωτεινή εποχή") αλλά λόγω της ιστορίας του Θεού που απαγόρευσε στον Αδάμ από το να φάει από το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού.

Αυτή η ιστορία, μαζί με τη εχθρότητα της εκκλησίας έναντι του διαφωτισμού (κάτι που είναι τελείως δικαιολογημένο, δες το σχετικό άρθρο "Ο Διαφωτισμός ήταν σκοτάδι" στη Harmonia Philosophica), έχει κάνει πολλούς ανθρώπους να αναρωτιούνται αν η εκκλησία έχει κάποια δογματική στάση εναντίον της γνώσης αυτής καθ' εαυτής.

Η σύντομη απάντηση είναι: Ναι. Αλλά μόνο επειδή εκτιμά τη γνώση!

Επιτέψτε μου να εξηγήσω λίγο καλύτερα. Η γνώση είναι κάτι που ο ανθρώπινος πολιτισμός είχε για χιλιετίες σε υψηλή εκτίμηση. Και για αυτό το λόγο κρατούνταν μακρυά από την πλειοψηφία των ανθρώπων που δεν ήταν άξιοι της. Αυτό δεν το έκανε μόνο η εκκλησία. Σκεφτείτε τον Πυθαγόρα για παράδειγμα. Οι μαθητές του έπαιρναν όρκους εναντίον της αποκάλυψης των μυστικών που μάθαιναν επί τη ποινή του θανάτου. Στεφτείτε τους αλχημιστές οι οποίοι κωδικοποιούσαν όσα έγραφαν ούτως ώστε να μην πέσουν στα λάθος (ανάξια) χέρια των ανθρώπων που ήταν εκτός της κάστας τους.

Η Harmonia Philosophica είναι μια συνεχής υπενθύμιση των παραπάνω. Τα άρθρα εδώ είναι γραμμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να απωθούν τον κόσμο και να φαίνονται πως δεν μεταφέρουν κανένα μήνυμα πέραν ορισμένων αόριστων αναφορών σε αυτό που πραγματικά μεταφέρουν.

Οι Πατέρες της Εκκλησίας το είχαν εξηγήσει αυτό πολύ ξεκάθαρα: Ο Θεός δεν απαγόρευσε στον Αδάμ να φάει από το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού χωρίς λόγο. Το έκανε γιατί ο Άνθρωπος δεν ήταν ακόμα ώριμος να δεχθεί αυτή τη γνώση. Αν είχαμε υπομονή θα μας επιτρέπονταν να φάμε από το δέντρο - δεν είμαστε άλλωσε μέρη του ίδιου του Θεού;

Έτσι η εκκλησία δεν θέλει να απαγορεύσει τη γνώση γενικά. Αλλά θέλει να επιβάλλει ένα σεβασμό στη γνώση αυτή καθ' αυτή. Η γνώση δεν είναι κάτι που διαβάζεις στη Wikipedia (δες τα σχετικά άρθρα στη Harmonia Philosophica εναντίον της Wikipedia). Η γνώση είναι κάτι που κερδίζεις με ιδρώτα και θυσίες. Όπως λέει και ο Βουδδισμός, "Μόνο όταν είναι έτοιμος ο μαθητής, εμφανίζεται ο δάσκαλος".

Και εμείς σίγουρα δεν είμαστε έτοιμοι.

Η εκπαίδευση και η γνώση χωρίς ηθική δημιουργούν τέρατα. Θυμηθείτα, ο Μένγκελε ο "Άγγελος του Θανάτου", είχε δύο διδακτορικά. (δες τα σχετικά άρθρα “The source of ethics” και “Against the fallacy of education as a source of ethics“).

Μην ανησυχείς.
Σύντομα θα φας από το δέντρο της γνώσης.
Για την ώρα θα πρέπει να συμβιβαστείς.
Έλα. Φάε μια μπανάνα.

Και κάποια μέρα, αν είσαι καλό παιδί, ο Πυθαγόρας θα σου μιλήσει...

Απλά για να σου πει να μην μιλάς...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...