Saturday, October 26, 2019

Σύνοψη επιχειρημάτων υπέρ του Χριστιανισμού

Οι συζητήσεις για το χριστιανισμό, τη θρησκεία και τον αθεϊσμό είναι πολύ συχνές τώρα τελευταία. Παρακάτω γίνεται μια παράθεση ορισμένων βασικών επιχειρημάτων υπεράσπισης του χριστιανισμού απέναντι στα βασικότερα επιχειρήματα των άθεων/ αγνωστικιστών.

Επιχείρημα άθεου

Argument from atheist
Απάντηση χριστιανού

The answer of the Christian
Σχετικά άρθρα

Related articles
Οι θρησκείες είναι παραμύθια
Γενίκευση. Γίνε πιο συγκεκριμένος.
Ο Χριστός δεν υπήρξε
Πολλοί Τον είδαν. Πολλοί έγραψαν για Αυτόν. Πολλοί πέθαναν για Αυτόν. Τι άλλη απόδειξη θες; Για πολλά πρόσωπα που θεωρούμε ιστορικά έχουμε πολύ λιγότερα στοιχεία.

Η Ανάσταση είναι παραμύθι
Βασικά το αντίθετο: Ο θάνατος είναι παραμύθι. Που βασίζεται σε πάρα πολλά δόγματα (πίστη στην έννοια της αλλαγής, στην έννοια του χρόνου, πίστη στις αισθήσεις κλπ). Διάβασε Παρμενίδη.
Όσοι έγραψαν για το Χριστό ήταν χριστιανοί
Έγιναν χριστιανοί επειδή Τον είδαν. Και δεν επιβραβεύτηκαν για αυτό. Το αντίθετο: πέθαναν για την πίστη τους.

Ο Θεός είναι ένα παραμύθι
Ποιον Θεό εννοείς; Εξήγησε μου για τι πράγμα μιλάμε. Ο Θεός σαν η Πρώτη Αιτία του κόσμου μια χαρά λογικός είναι. Και ο ίδιος ο Αριστοτέλης είχε επιχειρήματα για αυτό. Ο Θεός σαν το Ένα στο οποίο όλοι ανήκουμε επίσης έχει βαθιές φιλοσοφικές βάσεις από την εποχή του Παρμενίδη. (απλά για να αναφέρω δύο παραδείγματα)
Άρθρα που σχετίζονται με το «Ένα»
Η σύγχρονη επιστήμη έχει καταρρίψει την ανάγκη για θρησκεία
Η επιστήμη ασχολείται με το πώς. Η θρησκεία με το γιατί. Και η ίδια η Παγκόσμια Ένωση Ακαδημιών το δέχεται αυτό. Για να μην μιλήσω για μεγάλους επιστήμονες. Παλιά επιστήμη και θρησκεία δεν ήταν διαχωρισμένες. Και οι δύο χρειάζονται για να φτάσουμε στην αλήθεια. Η βιολογία είναι ωραία επιστήμη. Αλλά δεν είναι θεολογία ούτε φιλοσοφία. Όση σχέση έχει η βιολογία με τους ιούς, άλλη τόση δεν έχει με το Θεό.
Άρθρα που σχετίζονται με την «Επιστήμη» και τα «Επιστημονικά μοντέλα»
Articles related to “Science” and “Scientific models
Όταν αρρωσταίνω πάω στο γιατρό, όχι στην εκκλησία.
Και καλά κάνεις. Η θρησκεία θεραπεύει την ψυχή. Όχι το σώμα. Ούτε ανταγωνίζεται την επιστήμη στα επί της γης. Η θρησκεία ασχολείται με τα μεταφυσικά ζητήματα.
Άρθρα που σχετίζονται με τη «Θρησκεία»
Η ιατρική θεραπεύει, όχι η πίστη σε φανταστικά όντα.
Η σημερινή ιατρική σαν θεσμός βασίζεται στη φιλοσοφία του χριστιανισμού, ήτοι την αγάπη και βοήθεια προς τους αδύνατους. Επίσης η ιατρική δεν είναι σε καμία περίπτωση εναντίον της θρησκείας η οποία ασχολείται με αλλά ζητήματα.
Κάποτε η επιστήμη θα τα εξηγήσει όλα.
Βασικά το μόνο πράγμα που έχει αποδείξει η επιστήμη είναι πως δεν θα αποδείξει ποτέ τα πάντα. Διάβασε Gödel.
Η επιστήμη αποδεικνύει. Η θρησκεία βασίζεται στη πίστη.
Πρώτον η επιστήμη αποδεικνύει βασιζόμενη σε αξιώματα που δεν αποδεικνύει. Άρα δεν αποδεικνύει τίποτα. Δεύτερον η θρησκεία βασίζεται και στη λογική (βλ. επιχειρήματα του Αριστοτέλη για το Ακίνητο Κινούν) και σε εμπειρικά δεδομένα (βλ. παραμέτρους του κόσμου που έχουν ακριβώς την τιμή που χρειάζεται για να υπάρχει ζωή, μαρτυρίες της Ανάστασης κλπ). Επίσης η πίστη υπάρχει και στην επιστήμη (στα αξιώματα), ενώ η πίστη στη θρησκεία δεν είναι η λεγόμενη «τυφλή» πίστη αλλά η πίστη που απλά συμπληρώνει την υπάρχουσα λογική και τα υπάρχοντα στοιχεία.

Η κάθε θρησκεία λέει τα δικά της.
Δεν με ενδιαφέρει. Εγώ χριστιανός είμαι. Δεν θα απολογηθώ για κάθε άλλη θρησκεία.

Οι θρησκείες ευθύνονται για όλα τα κακά.
Όχι, το αντίθετο. Αθεϊστικά καθεστώτα είναι υπεύθυνα για τις μεγαλύτερες σφαγές. Ο χριστιανισμός είναι η βάση του ευρωπαϊκού σύγχρονου πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένων του ουμανισμού μια της Αναγέννησης. Στις δε αποικίες ο χριστιανισμός έθεσε τις βάσεις για σωστά δομημένα ελεύθερα κράτη.
Άρθρα που σχετίζονται με τη «Θρησκεία»
Γιατί να μην πιστεύω στο μακαρονοτέρας αντί για τι Θεό;
Όλα θέμα ορισμού είναι. Πως ορίζεις αυτό το τέρας; Αν του δώσεις τα ίδια χαρακτηριστικά που δίνει ο χριστιανισμός στο Θεό δεν θα κολλήσουμε στο όνομα. Αν το ορίσεις απλά σαν μακαρόνια τότε αυτό δεν έχει καμμία σχέση με το Θεό. Μπορεί κανείς να έχει επιχείρημα πως ένα πιάτο μακαρόνια έφτιαξαν τον κόσμο;

Η θρησκεία είναι παλιομοδίτικη.
Και καλά κάνει. Οι αξίες δεν πρέπει να αλλάζουν με τη μόδα.
Πως εξηγεί η θρησκεία το κακό;
Για την ακρίβεια το πρόβλημα δεν είναι η ύπαρξη του κακού αλλά η ύπαρξη του καλού σε έναν τέτοιο κόσμο. Και η ύπαρξη του καλού παρά τις αντίξοες συνθήκες είναι επιχείρημα υπέρ της ύπαρξης Θεού.  Το κακό είναι απλά το αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου.
Γιατί πεθαίνουν παιδάκια και καλοί άνθρωποι σε αυτόν τον κόσμο που έφτιαξε ο Θεός;
Καταρχάς ο θάνατος δεν σημαίνει τίποτα για τον χριστιανό παρά μόνο τη δίοδο προς την αιώνια ζωή. Κατά δεύτερον πως και ως άθεος αγχώνεσαι για αυτό; Αν είμαστε μόνο ύλη τι σημασία έχει ποιος πεθαίνει; Στεναχωριέσαι για την ύλη; Στεναχωριέσαι για τις πέτρες; Στεναχωριέσαι για τα ξύλα; Το χώμα ίσως;
Γιατί να ακούσω τη θρησκεία για να είμαι ηθικός;
Ηθική χωρίς κάποιο σταθερό σημείο πέραν των προσωπικών απόψεων απλά δεν υπάρχει. Αν είσαι καλός γιατί εσύ το αποφάσισες μπράβο, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα για την ηθικότητα των πράξεών σου. Το ίδιο εύκολα μπορείς αύριο να αποφασίσεις να σκοτώνεις μωρά και να το θεωρείς καλό. Μην ξεχνάς πως οι ναζί σκότωναν Εβραίους και συλλογικά πίστευαν πως αυτό είναι το σωστό (και μάλιστα είχαν βγάλει και νόμο του κράτους που το επέβαλε).
Άρθρα σχετικά με την «Ηθική»
Articles related to “Ethics
Μόνο οι γέροι πιστεύουν πλέον στη θρησκεία.
Κυρίως οι νέοι πιστεύουν στον αθεϊσμό. Οι ηλικιωμένοι είναι σοφοί. Οι νέοι συνήθως είναι αλαζόνες και αδαείς.
Άρθρα σχετικά με «Άθεους
Articles related to “Atheists
Η θρησκεία με καταπιέζει.
Το 2019; Με δουλεύεις; Το αντίθετο συμβαίνει: οι χριστιανοί σήμερα υπόκεινται σε έναν άνευ προηγουμένου διωγμό!

Η εκκλησία καταδίκασε τον Γαλιλαίο.
Και καλά έκανε! Διάβασε πρώτα για κάτι πριν μιλήσεις. Ο Γαλιλαίος είχε καταρχάς άδικο σε όλα όσα έλεγε από επιστημονική άποψη! Κατά δεύτερον, η στάση του ήταν εξαιρετικά προκλητική και μάλιστα εναντίον ενός φίλου του (του Πάπα) και σε μια χρονική περίοδο που η εκκλησία είχε να πολεμήσει την έντονη αμφισβήτηση της Γραφής από αιρέσεις.
Articles related to “Galileo
Η εκκλησία είχε την Ιερά εξέταση!
Και καλά έκανε! Ο θεσμός αυτός εμφανίστηκε στην Ισπανία σε μια περίοδο έντονων αναταραχών. Αν κάποιες από τις αιρέσεις που πολέμησε η Ιερά εξέταση είχαν επικρατήσει (π.χ. οι Καθαροί) τότε δεν θα υπήρχε χριστιανός για δείγμα στη Ισπανία. Μην ξεχνάς πως η εκκλησία εκτός από το θεολογικό/ φιλοσοφικό κομμάτι, έχει και ένα κοσμικό. Και το τελευταίο πολλές φορές αναμειγνύεται με την πολιτική. Προσπάθησε να μην μπερδεύεις αυτά τα στοιχεία της εκκλησίας μεταξύ τους. Λάθη στο ένα δεν σημαίνουν λάθη και στα άλλα.
Articles related to “Holy inquisition
Σκέφτομαι ελεύθερα άρα δεν πιστεύω!
Βασικά είσαι πρόβατο και για αυτό αντιδράς στη θρησκεία. Η αθεΐα είναι της μόδας σήμερα, οπότε το ότι είσαι άθεος σήμερα μάλλον δείχνει πως ακολουθείς το κοπάδι. Αν ζούσαμε στο Μεσαίωνα θα ήσουν ο καλύτερος και πιο υπάκουος πιστός.
Οι παπάδες είναι όλοι διεφθαρμένοι.
Πολλοί παπάδες πράγματι είναι διεφθαρμένοι. Ωστόσο το ποσοστό τους στην εκκλησία σε σχέση με το ποσοστό της ίδιας διαφθοράς στην κοινωνία είναι μικρότερο. Αυτό δεν σημαίνει κάτι βέβαια. Ο στόχος είναι πάντα το να είναι όλοι άγιοι. Αλλά κανείς δεν τα καταφέρνει. Στην εκκλησία όμως δεν πάνε μόνο οι άγιοι αλλά και όσοι έχουν ανάγκη το Χριστό. Θα έπρεπε να είναι τέλειοι; Σίγουρα. Όσο θα έπρεπε και οι επιστήμονες να είναι. Αλλά δεν είναι. Η εκκλησία αποτελείται από άτομα με αδυναμίες. Μην κρίνεις εξ’ αυτών το κήρυγμα του Χριστού.

Ο μεσαίωνας ήταν σκοτάδι.
Όχι. Αυτή είναι μια άποψη που προώθησαν οι διαφωτιστές για να προωθήσουν την ιδέα ότι ο Διαφωτισμός είναι φως. Η άποψη αυτή έχει πλέον έντονα αμφισβητηθεί. Στο μεσαίωνα είχαμε υπερβολική ανάπτυξη των ανθρωπιστικών επιστημών (και αυτές χρειάζονται εκτός από τις θετικές). Ειχαμε τον ουμανισμό και την Αναγέννηση. Φτιάχτηκαν τα πρώτα πανεπιστήμια. Για την ακρίβεια όλος ο ευρωπαϊκός πολιτισμός βασίστηκε στα θεμέλια που έθεσε εκείνη την περίοδο ο Χριστιανισμός.
Δεν πιστεύω σε τίποτα.
Μπράβο σου. Οπότε δεν πιστεύεις ότι έχεις ελεύθερη βούληση αφού δεν έχει αποδειχθεί. Δεν πιστεύεις ότι αύριο θα ξημερώσει αφού ούτε αυτό έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας κλπ. Ή μήπως δεν είσαι συνεπής με αυτά που λες και πιστεύεις τελικά ορισμένα πράγματα αν και δεν έχουν αποδειχθεί 100%; Υπάρχει η πίστη και η τυφλή πίστη. Μην συγχέεις θα δύο μεταξύ τους.
Του να λέμε «Δεν ξέρω» είναι πιο έντιμη απάντηση στα μεταφυσικά ζητήματα.
Αν λες «Δεν ξέρω» σε όλα όσα δεν έχουν αποδειχθεί με βεβαιότητα 100% τότε θα πρέπει να λες “Δεν ξέρω» για τα πάντα! Τίποτα δεν έχει αποδειχθεί 100%! Και ούτε πρόκειται! (Βλ. Gödel) Αυτό είναι το μόνο πράγμα που έχει αποδειχθεί βασικά. Είσαι αρκετά έντιμος ώστε να το κάνεις αυτό; Ή μήπως απλά με το «Είμαι αγνωστικιστής” καλύπτεις τον αντι-χριστιανισμό σου; Ο χριστιανισμός έχει μια θέση για τον κόσμο. Θέσε και εσύ τη δική σου και πείσε πως είναι η καλύτερη. Μην κρύβεσαι πίσω από το «Δεν ξέρω». Με τα «Δεν ξέρω» δεν προχώρησε ποτέ ο πολιτισμός ή η επιστήμη.
Άρθρα σχετικά με τον «Αγνωστικισμό»
Articles related to “Agnosticism
Η θρησκεία βολεύει και σε κάνει να αισθάνεσαι πιο ωραία. Είναι το όπιο του λαού.
Το αντίθετο. Ο χριστιανισμός σου υπενθυμίζει συνέχεια πόση προσπάθεια θέλει κανείς για να είναι καλός. Το τελευταίο που σε βοηθάει να κάνεις είναι το να αισθάνεσαι ωραία! Αν θες να αισθανθείς καλύτερα γίνε άθεος, πίστεψέ πως τίποτα δεν έχει νόημα (αφού όλα είναι ύλη, τίποτα δεν έχει νόημα) και πιες λίγο κρασάκι. Μην πιστεύεις ούτε για μια στιγμή πως ο χριστιανισμός είναι ο εύκολος δρόμος. Οι περισσότεροι άγιοι έγιναν μάρτυρες.
Η Παλαιά διαθήκη είναι ένα απαράδεκτο βιβλίο.
Απαράδεκτο είναι το να λες βλακείες. Η Παλαιά διαθήκη λέει το απλό και προφανές: αν κάνεις κάτι κακό θα τιμωρηθείς. (Και θυμήσου: η αιτιότητα είναι η βάση και της επιστήμης. Γιατί την αρνείσαι στη ζωή;) Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν μπορεί να το αντέξει αυτό. Θέλει να είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει. Και σαν κακομαθημένο παιδί δεν θέλει ο Πατέρας του να τον τιμωρήσει ό,τι και αν κάνει.
Είμαι άθεος! Μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα…
Γιατί να συζητάω μαζί σου; Γιατί έχει σημασία η άποψη σου; Όλοι τυχαία σύνολα ύλης δεν είμαστε; Γιατί έχει σημασία το ο,τιδήποτε;
Είμαι αγνωστικιστής! Μπλα μπλα μπλα μπλα…
Γιατί να συζητάω μαζί σου; Γιατί έχει σημασία η άποψη σου; Είσαι σίγουρος για όλα όσα λες; Αφού τίποτα δεν αποδεικνύεται!
Άρθρα σχετικά με τον «Αγνωστικισμό»
Δεν είμαι χαζός να πιστεύω σε θαύματα.
Και όμως θαύματα συμβαίνουν συνεχώς. Με πρώτο και καλύτερο το βασικότερο: η ίδια σου η ύπαρξη. Αν όμως θες θαύματα που να πληρούν τα επιστημονικά σου κριτήρια μπορείς να ψάξεις τη βιβλιογραφία για περιπτώσεις επιθανάτιων εμπειριών. Εκεί θα βρεις πολλές ενδιαφέρουσες περιπτώσεις δημοσιευμένες και σε ιατρικά περιοδικά.


Καλές συζητήσεις!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...