Thursday, September 5, 2019

Επιστήμη: Αυτή η όμορφη πόρνη! [Από την Κρίση της Επαναληψιμότητας στις διασυνδέσεις με τον Επστάιν]

Στην Ελλάδα (και σε πολλές άλλες χώρες) υπάρχει μια λαϊκή σοφία: Αφού πας στο γιατρό, πήγαινε και σε έναν άλλο για να πάρεις μια δεύτερη γνώμη! Αυτή η λαϊκή σοφία έχει ενσωματωθεί τόσο πολύ στην καθημερινότητά μας, που δεν την θεωρούμε καν ως κάτι ιδιαίτερο. Και όμως, αυτή η απλή αλλά εξαιρετικά διαισθητική συμβουλή κρύβει κάτι πολύ πιο επικίνδυνό από αυτό που θα θέλαμε να παραδεχτούμε ...

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Στην εποχή των αρχαίων Ελλήνων, η επιστήμη και η θρησκεία δεν ήταν χωρισμένες. Και τα δύο αυτά πεδία σκέψης συνυπήρχαν αρμονικά και βοηθούσαν τους σοφούς ανθρώπους στον κοινό στόχο τους: να φτάσουν στην αλήθεια. Αυτή η κοινή πορεία συνέχισε μέχρι την εποχή του Γαλιλαίου (η περίπτωση της οποίας υπερεκτιμήθηκε σε μεγάλο βαθμό και αποδόθηκε λανθασμένα από πολλούς - διαβάστε τα σχετικά άρθρα στην Harmonia Philosophica), όταν για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με την ουσία της επιστήμης ή της θρησκείας, η επιστήμη διαχωρίστηκε από τη θρησκεία.

Και έτσι ξεκίνησε η πτώση...

Η επιστήμη άρχισε να είναι μια ανεξάρτητη σφαίρα δραστηριότητας του ανθρώπινου πνεύματος και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον διαβόητο «πόλεμο» με τη θρησκεία. Ένας πόλεμος βασισμένος σε ψεύδη και τροφοδοτούμενος από το μίσος της νέας διανοητικής τάξης ραγμάτων εναντίον της παλαιάς (διαβάστε το άρθρο "Ο Διαφωτισμός δεν ήταν φως" στην Harmonia Philosophica). Ήταν περίπου εκείνη την εποχή που ένας άλλος παράγοντας εισήχθη στο σκηνικό για να πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο την πυρκαγιά που είχε ανάψει: Τα ΧΡΗΜΑΤΑ.

Το αποτέλεσμα της καταστροφικής επίδρασης των χρημάτων στην επιστήμη μπορεί εύκολα να αναγνωρισθεί σήμερα από οποιονδήποτε που έχει έστω και την ελάχιστη σχέση με την επιστήμη. Εάν δεν έχετε τέτοια σχέση, επιτρέψτε μου να σας ζωγραφίσω μια εικόνα: Είστε ένας επιστήμονας. Χρηματοδοτείστε για να διεξάγετε έρευνα, αλλά μόνο εφόσον παράγετε αποτελέσματα. Και τα αποτελέσματα σημαίνουν δημοσιεύσεις. Έτσι πρέπει να δημοσιεύσετε, αλλά αυτό δεν αρκεί από μόνο του. Πρέπει να δημοσιεύσετε όλο και πιο γρήγορα πριν δημοσιεύσουν άλλοι πρώτοι! Με αυτό τον τρόπο θα πάρετε περισσότερα χρήματα από τους χορηγούς σας και στη συνέχεια θα δημοσιεύσετε ακόμα περισσότερα και έπειτα... Καταλαβαίνετε νομίζω.

Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε μια τρομακτική κωμωδία τραγικών διαστάσεων: καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με καινούργιες "επιστημονικές ειδήσεις" (οι σημαντικότερες από τις οποίες αναλύονται φιλοσοφικά εδώ στην Harmonia Philosophica κάθε τέσσερις μέρες) οι οποίες συχνά αντιφάσκουν μεταξύ τους ή είναι τόσο ανώριμες που δεν θα έπρεπε ποτέ να δουν το φως της δημοσιότητας. Ο Νεύτων συνήθιζε να κρατήσει ολόκληρα βιβλία αδημοσίευτα για δεκαετίες, πριν να είναι βέβαιος ότι η ποιότητα ήταν αρκετά καλή. Σήμερα βλέπουμε επιστήμονες-νάνους σε σχέση με τον Νεύτωνα να δημοσιεύουν νέα paper σχεδόν κάθε μήνα.

Αυτή η γελοία κατάσταση θα ήταν αστεία αν δεν ήταν και τόσο σοβαρή. Σε αυτή την παρέλαση των δημοσιεύσεων βλέπουμε και ιατρικές δημοσιεύσεις σχετικά με το τι πρέπει να φάμε (καφές, κρασί, κ.λπ.), τι δεν πρέπει να φάμε (καφές, κρασί κ.λπ.), τι πρέπει να κάνουμε για να μην πεθάνουμε, τι δεν πρέπει, ποιο φάρμακο θα μας σώσει από το θάνατο (αν και δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη καν κλινικές δοκιμές και συνήθως δεν φτάνουν ποτέ σε αυτό το στάδιο, αλλά ούτε και έχει σημασία - βλέπετε, μόνο η αρχική δημοσίευση είναι συνήθως αρκετή για να «αποδείξει» ότι κάνετε έρευνα) και ούτω καθεξής. Οι γιατροί συμμετέχουν φυσικά και αυτοί στο πάρτι (γιατί όχι άλλωστε; είναι Επιστήμονες!). Έτσι, οι ιατρικές εταιρείες πληρώνουν τους λογαριασμούς τους και τους δίνουν ταξίδια μπόνους, προτείνουν σε σας το φάρμακο που πληρώνονται να προτείνουν, μπορούν ακόμη και να προωθήσουν κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις για να γράψουν ένα νέο paper! (θυμηθείτε να πάρετε μια δεύτερη γνώμη)

Πείτε γεια στην Κρίση αναπαραγωγιμότητας!

Κάποια στιγμή το πρόβλημα που αναφέρθηκε παραπάνω άρχισε να γίνεται τόσο τεράστιο που ακόμη και οι επιστήμονες το αντιλήφθηκαν (μην ξεχνάτε πως η αληθινή επιστήμη έχει μια σοβαρή υστέρηση στην παρατήρηση του προφανούς). Αυτό είναι αυτό που είναι τώρα γνωστό ως Κρίση αναπαραγωγιμότητας στην επιστήμη. Και όταν λέμε επιστήμη εννοούμε Επιστήμη! Συνολικά. Όπως αποδεικνύεται, η μανία για γρήγορη δημοσίευση είχε ως αποτέλεσμα οι επιστήμονες να διαμαρτύρονται για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων που δημοσιεύονται. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του 2016, 1.500 επιστήμονες ανέφεραν ότι το 70% αυτών δεν κατάφεραν να αναπαράγουν τουλάχιστον ένα πείραμα άλλου επιστήμονα (το 50% δεν κατάφερε να αναπαράγει κάποιο από τα πειράματα που οι ίδιοι έκαναν). Το 2009, το 2% των επιστημόνων παραδέχτηκε ότι έχει παραποιήσει κάποια μελέτη τουλάχιστον μία φορά και το 14% παραδέχτηκε πως γνωρίζει προσωπικά κάποιον που το έκανε. Οι παρατυπίες αυτές αναφέρθηκαν πιο συχνά από τους ιατρικούς ερευνητές σε σχέση με άλλους. (πηγή)

Θυμάστε αυτό το άρθρο που είχατε διαβάσει για το πως δεν χρειάζεται να πίνετε καφέ επειδή θα πάρετε καρκίνο; Ξεχάστε το! Ή ίσως όχι! Για την ακρίβεια αυτό είναι το πρόβλημα σήμερα: Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι είναι λάθος και τι είναι σωστό! Εφόσον υπήρχαν χρήματα για τη χρηματοδότηση της έρευνας, τότε η έρευνα θα γίνει και θα έχει και (κάποιο) αποτέλεσμα! Πώς μπορείτε να εμπιστευτείτε κάτι σήμερα όταν είναι γνωστό ότι περίπου το 70% των επιστημόνων δεν μπορεί να αναπαράγει τα πειράματα των άλλων;

Και όμως τα χρήματα εξακολουθούν να εισρέουν...

Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που μπορείτε εύκολα να βρείτε άρθρα που αναλύουν το πρόβλημα - εστιάζοντας με έμφαση κυρίως στην έρευνα που σχετίζεται με την ιατρική. (πηγή) (πηγή) (πηγή) Ο Καρλ Πόππερ, ο προφητικός φιλοσοφός της επιστήμης του 20ού αιώνα, δήλωσε ότι η επιστήμη χωρίς δοκιμαστική υπόθεση δεν είναι πραγματικά επιστήμη καθόλου, αλλά μάλλον μια "ψευδοεπιστήμη". Μεγάλο μέρος της σημερινής επονομαζόμενης επιστήμης, η οποία βασίζεται σε τρομακτικές προβλέψεις χωρίς δοκιμές για να τις στηρίξει, ταιριάζει με αυτήν την περιγραφή. (πηγή)

Και όμως τα χρήματα εξακολουθούν να εισρέουν...

Γνωρίστε τον Epstein!

Ο δισεκατομμυριούχος που φυλακίστηκε για ένα σεξουαλικό αδίκημα που αφορούσε έναν ανήλικο και στη συνέχεια, στη συνέχεια, φυλακίστηκε πάλι επειδή κατηγορήθηκε ότι ήταν υπεύθυνος ενός παγκόσμιου κυκλώματος παιδεραστίας. Ναι, και; Τι γίνεται με αυτόν; Λοιπόν, αποδεικνύεται ότι ο Epstein ήταν ερωτευμένος με... την επιστήμη! Όπως αποδεικνύεται ήταν προστάτης και χορηγός πολλών γνωστών επιστημόνων! Οι επιστήμονες που έλαβαν τα χρήματα του Epstein συνήθως συνδέονταν με τον δισεκατομμυριούχο ακόμα και μετά τη φυλάκισή του για την προσέλκυση ενός ανήλικου κοριτσιού σε πορνεία. Κάποιοι από αυτούς εξέδωσαν απολογίες, κάποιοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν. (https://www.buzzfeednews.com/article/peteraldhous/jeffrey-epstein-science-donations-apologies-statements) Φαίνεται περίεργο; Προξενεί έκπληξη; Όχι για όσους έχουν παρακολουθούν την πορεία της επιστήμης τους τελευταίους αιώνες...

Ένα από τα επιστημονικά ινστιτούτα που πήρε χρήματα από τον Epstein ήταν και το διάσημο MIT Media Lab. Υπήρξε τεράστιος σάλος για αυτό, ο οποίος οδήγησε στην έκδοση σχετικών δηλώσεων από το Media Lab και στην υπόσχεση να δώσει το ίδιο ποσό χρημάτων που είχε λάβει στα θύματα του Epstein. Λυπούνται πραγματικά όμως; Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς την αλήθεια πίσω από τις δηλώσεις που γίνονται υπό την πίεση της δημόσιας αγανάκτησης. Ένας από τους ιδρυτές του MIT Media Lab ωστόσο - ο γνωστός Nicholas Negroponte - έδωσε μια απάντηση: Σε μια εκδήλωση, είπε πολύ απλά και ειλικρινά ότι πρότεινε στο Εργαστήριο να πάρει τα χρήματα από τον Epstein και ότι θα το έκανε και πάλι! "Πάρτε τα λεφτά!" πρόσθεσε εμφατικά. "Πάρτε τα!" επανέλαβε. (πηγή)

Πολλοί θα έχουν κάποιες αντιρρήσεις σε αυτό το σημείο. Είναι κάποιοι επιστήμονες που δεν είναι ηθικοί. Είναι κάποιοι επιστήμονες που δεν είναι καλοί. Όχι η επιστήμη. Αλλά θα έκαναν λάθος! Είναι ακριβώς η ίδια η επιστήμη που είναι εγγενώς ανηθική σήμερα!

Η επιστήμη η οποία υποτίθεται είναι ηθικά ουδέτερη [1] [2]. Σήμερα πιστεύουμε πως η γνώση είναι εγγενώς καλή [1]. Αλλά είναι ακριβώς αυτή η ηθική ουδετερότητα που οδηγεί σε ανήθικα μονοπάτια! Είναι ακριβώς αυτή η βεβαιότητα του καλού που οδηγεί σε όλα τα κακά που βιώνει σήμερα ο πολιτισμός μας. Αυτό είναι που ο Ρουσσώ προσπάθησε να μας προειδοποιήσει - το να γνωρίζεις τι είναι καλό δεν σημαίνει πως είσαι και καλός.

"Πάρτε τα!" είπε ο Νεγκροπόντε.

Και το έκανε. Και παρομοίως και άλλοι θα συνεχίσουν να το κάνουν...

Και αυτή η ομορφη νέα που ήταν κάποτε η επιστήμη, θα έχει μετατραπεί σε μια όμορφη γριά πόρνη... Κοιτάζοντας μας με ένα βλέμμα γεμάτο υποσχέσεις και ένα δάκρυ στα μάτια. Και σαν τον Πολικό Αστέρα του Lovecraft, θα έχει ξεχάσει τι μήνυμα θέλει να μας δώσει. Εκτός από το ότι έχει κάποιο μήνυμα να δώσει...

Βιβλιογραφία
  1. Paul RootWolpe, Reasons Scientists Avoid Thinking about Ethics, Cell journal, Volume 125, Issue 6, 13 June 2006, Pages 1023-1025, https://doi.org/10.1016/j.cell.2006.06.001
  2. Ma-Kellams C, Blascovich J, “Does ‘Science’ Make You Moral? The Effects of Priming Science on Moral Judgments and Behavior”, 2013, PLoS ONE 8(3): e57989, https://doi.org/10.1371/journal.pone.0057989.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...