Saturday, February 24, 2018

Φιλοσοφικό Τηλεγράφημα: Αρνητική μάζα. Στο χαρτί. Περπατώντας στο νερό…

Ερευνητές στις ΗΠΑ λένε ότι έχουμε δημιουργήσει ένα υγρό με αρνητική μάζα στο εργαστήριο. Αυτό σημαίνει ότι, σε αντίθεση με σχεδόν κάθε άλλο γνωστό φυσικό αντικείμενο, όταν σπρώξει κανείς αυτό το υγρό επιταχύνει προς τα πίσω, αντί να κινείται προς τα εμπρός. Ένα τέτοιο παράδοξο θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να εξηγήσουν μερικά από τα περίεργα φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα μέσα σε μαύρες τρύπες και σε αστέρια νετρονίων.

Υποθετικά μιλώντας, η ύλη θα πρέπει να είναι σε θέση να έχει αρνητική μάζα με τον ίδιο τρόπο που ένα ηλεκτρικό φορτίο μπορεί να είναι είτε αρνητικό είτε θετικό. Στα χαρτιά αυτό είναι μια ιδέα που λειτουργεί, αλλά ακόμα συζητείται στον κόσμο της επιστήμης αν αρνητική μάζα μπορεί πραγματικά να υπάρξει χωρίς την παραβίαση των νόμων της φυσικής.

Τώρα οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έχουν κάνει ένα ρευστό με αρνητική μάζα! Στην πραγματικότητα βέβαια δεν έχουν δημιουργήσει ένα ρευστό με αρνητική μάζα. Κατάφεραν να πάρουν ένα υγρό που αποτελείται από άτομα σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και να το κάνουν να συμπεριφέρεται σαν να έχει αρνητική μάζα – θεωρώντας ότι θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη μερικών από τα φαινόμενα που συμβαίνουν στο απώτερο σύμπαν. [1]

Δημιουργία υλικών που συμπεριφέρονται σαν κάτι άλλο. Φαντασιώσεις για νέα ύλη. Δημιουργώντας παράξενα νέα σύμπαντα στο μυαλό τους. Αυτός είναι ο ρόλος των επιστημόνων σήμερα. Ένας ρόλος που έχει εξελιχθεί από τα παλιά μοναστήρια, όπου οι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να δημιουργήσουν νέους ανθρώπους. Όπου φαντασιωνόντουσαν νέα συναισθήματα και συμπεριφορές, όπως η συγχώρεση και η άνευ όρων αγάπη. Δημιουργώντας ένα παράξενο νέο σύμπαν στις καρδιές τους.

Δεν είσαι τα χέρια σου. Δεν έχεις μάζα. Αρνητική ή θετική.
Είσαι αυτός που νοηματοδοτεί τη μάζα.
Είσαι αυτός που κάνει την ύλη να υπάρχει.
Σκέψου την αρνητική μάζα και θα τη δεις.
Κοίτα καλά.

Παλιά ήμασταν επιστήμονες.
Τώρα είμαστε μόνο εφευρέτες.
Παλιά είχαμε ψυχή.
Τώρα απλά ξέρουμε μαθηματικά.
Παλιά γνωρίζαμε πως μόνο οι άνθρωποι είναι αληθινοί.
Τώρα αναλύουμε την ύλη.

Κοίτα το νερό. Πάτα πάνω του.
Δεν σε απωθεί. Ούτε βυθίζεσαι σε αυτό.
Κοίτα προσεκτικά. Περπατάς πάνω του…

(c) Φιλοσοφικά Τηλεγραφήματα - Φιλοσοφικός σχολιασμός της επικαιρότητας…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...