Friday, July 28, 2017

Γάμοι από συνοικέσιο ή από αγάπη; Ένα όχι τόσο εύκολο ερώτημα...


- Παντρεύτηκες από αγάπη;
- Φυσικά! Τι ανόητη ερώτηση!

Είναι όντως τόσο ανόητη;

Ενώ στην κοινωνία μας και σε κάθε άλλη προοδευμένη κοινωνία ο γάμος από αγάπη είναι το φυσιολογικό, υπάρχουν ακόμα κάποιες κοινωνίες (Ινδία, Σ. Αραβία κλπ) όπου γίνονται πολλοί γάμοι από συνοικέσιο. Το θέμα είναι αν και κατά πόσο οι γάμοι από συνοικέσιο είναι απαράδεκτοι ή όχι και αν είναι πιο επιτυχημένοι ή λιγότερο επιτυχημένοι από τους γάμους από αγάπη. Συναισθηματισμοί και κραυγές του τύπου "Δεν είμαστε στο Μεσαίωνα" δεν χωρούν σε αυτή τη συζήτηση. Όποιος λόγω δουλειάς έχει έστω και την ελάχιστη επαφή με χώρες όπου το συνοικέσιο είναι κάτι το φυσιολογικό μπορεί να πιστοποιήσει πως υπάρχουν επιτυχημένοι γάμοι και από συνοικέσιο. Άσε που ελάχιστοι μπορούν να πουν με βεβαιότητα πως οι παππούδες του ή οι προπαππούδες του δεν είχαν παντρευτεί με συνοικέσιο.

Σχετική συζήτηση στο Quora μπορεί κανείς να δει εδώ. Εκεί περιέχεται και αναφορά σε μια έρευνα που αναφέρει πως ενώ πολλοί γάμοι από αγάπη σταδιακά αποτυγχάνουν, η αγάπη στους γάμους από συνοικέσιο χτίζεται και αυξανεται με την πάροδο του χρόνου. Δεν ασπάζομαι την έρευνα, απλά την αναφέρω για τροφή για συζήτηση. Σίγουρα αν λάβει κανείς υπόψην του τις αυξανόμενες τάσεις διαζυγίων στους γάμους από αγάπη, το ερώτημα είναι πιο επίκαιρο και δύσκολο από όσο θα θέλαμε να παραδεχθούμε.

Το θρησκειολογικό ερώτημα έρχεται τώρα στο Χριστιανισμό: Τι θα επιλέξει ο πιστός; Αν θέλει κανείς να είναι αντικειμενικός, θα πρέπει να αναγνωρίσει πως ο χριστιανισμός σε αυτό το θέμα προκρίνει το γάμο από αληθινή αγάπη. Ο Χριστιανισμός ευνοεί την αγάπη χωρίς όρους και προϋποθέσεις και είναι εναντίον σε κάθε προσπάθεια εκλογίκευσης της έλξης μεταξύ δύο ανθρώπων. Από την άλλη η πιο σωστή ορθολογική άποψη είναι αυτή που θέλει την επιλογή των ζευγαριών μετά τη λογική ανάλυση όλων των παραμέτρων με στόχο την εύρεση της βέλτιστης "λύσης" (match) - ήτοι το συνοικέσιο.

Δύσκολα ερωτήματα με δύσκολες απαντήσεις.
Και όπως σε όλα τα προβλήματα ανθρωπίνων σχέσεων, δεν υπάρχει προφανής λύση...

Ψάξε βαθιά μέσα σου...

Ποιος είναι ορθολογιστής σε αυτό το θέμα; (συνοικέσιο)
Ποιος είναι παράλογος; (γάμος από αγάπη)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...