Thursday, January 8, 2015

Φιλοσοφικό Τηλεγράφημα: Θέληση. Ζώντας.


Φιλοσοφικό Τηλεγράφημα του Σπύρου Κάκου [2015-01-08]: Η Bronnie Ware μια νοσοκόμα από την Αυστραλία αποκάλυψε με ένα άρθρο της στην ιστοσελίδα ‘The Unbounded Spirit’ τις εξομολογήσεις που της έκαναν οι ασθενείς της όταν συνειδητοποιήσουν ότι πλησιάζει το τέλος της ζωής τους. Μέσα από τα 5 βασικά πράγματα για τα οποία μετάνιωναν οι περισσότεροι άνθρωποι που προσπαθούσαν να συμφιλιωθούν με την ιδέα του θανάτου τους, η Bronnie κατέγραψε ουσιαστικά και τα 5 βασικά πράγματα που μπορούν να μας προσφέρουν ουσιαστική ευτυχία, μια ζωή για την οποία δεν θα μετανιώσουμε λίγο πριν το τέλος.

Τα 5 πιο συχνά πράγματα για τα οποία μετανιώνουν οι άνθρωποι όταν κάνουν τον απολογισμό τους:

1. Θα ήθελα να είχα ζήσει σύμφωνα με τις δικές μου αξίες κι όχι σύμφωνα με αυτά που περίμεναν οι άλλοι από εμένα: Πόσα από τα όνειρά σας έχουν πραγματοποιηθεί και πόσους από τους στόχους σας έχετε πετύχει; Αν σκοπός της ζωής σας είναι να ικανοποιείτε τις επιθυμίες των άλλων και όχι τις δικές σας τότε τα λάθη που θα κάνετε δεν θα είναι δική σας επιλογή.

2. Θα ήθελα να μην δούλευα τόσο πολύ: Σύμφωνα με την Bronnie Ware οι περισσότεροι άντρες ασθενείς της μετάνιωναν που έχασαν σημαντικές οικογενειακές στιγμές εξαιτίας της δουλειάς τους. Πλέον θα προτιμούσαν να μην είχαν ταυτίσει τις περισσότερες προσδοκίες τους και φιλοδοξίες τους για τη ζωή με την επαγγελματική τους πορεία.

3. Θα ήθελα να είχα το θάρρος να εκφράζω τα συναισθήματά μου περισσότερο: Αυτά που είπαμε και αυτά που δεν είπαμε είναι αρκετά για να μας κάνουν να μετανιώνουμε σε αρκετές φάσεις της ζωής μας. Είναι προτιμότερο να εκφραζόμαστε την κατάλληλη στιγμή παρά να αφήνουμε τα χρόνια να περνούν χωρίς να έχουμε εκφράσει όσα πρέπει στα αγαπημένα μας πρόσωπα.

4. Θα ήθελα να ήμουν πιο κοντά με τους φίλους μου: Ο γάμος, η δουλειά και οι υποχρεώσεις δημιουργούν αποστάσεις με τους φίλους μας ενώ και οι διαφορετικές εμπειρίες μας αποξενώνουν από τους παιδικούς μας φίλους. Κάποια στιγμή, όμως, όλοι χρειαζόμαστε τους φίλους μας, αυτούς που μας αγαπούν αληθινά.

5.Θα ήθελα να είχα επιτρέψει στον εαυτό μου να είμαι πιο ευτυχισμένος: Το άγχος, οι φοβίες αλλά και οι λάθος επιλογές μας απομακρύνουν από την ευτυχία. Μην αφήνετε τον εαυτό σας να σας αποτρέψει από την κατάκτηση όσων πραγματικά επιθυμείτε. [1]

Καθαρή θέληση είμαστε.
Κάνε αυτό που θέλεις.
Απλά κάντο.
Όσο δεν το κάνεις, τόσο δεν είσαι ο εαυτός σου.
Κάθε μέρα πεθαίνεις.
Όσο δεν αποφασίζεις να ζήσεις.
Ο Σοπενχάουερ είχε δίκιο!
Πίεσε την πέτρα.
Αποφάσισε να υπάρξεις.
Όπως υπάρχει και αυτή!
Σπάσε την πέτρα!
Έσο!

Περπάτα μαζί μου. Θέλω.

(c) Φιλοσοφικά Τηλεγραφήματα - Φιλοσοφικός σχολιασμός της επικαιρότητας…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...