Wednesday, September 12, 2012

Φιλοσοφικό Τηλεγράφημα: Η έρευνα για το Higgs δημοσιεύτηκε και αποκαλύπτει περισσότερο δογματισμό από όσο περιμέναμε…

beware-dogmaΦιλοσοφικό Τηλεγράφημα του Σπύρου Κάκου [2012-09-12]: Το paper της έρευνας που κατέληξε στην “ανακάλυψη” του μποζονίου Higgs δημοσιεύτηκε τελικά και είναι ελεύθερα διαθέσιμο εδώ. Το εν λόγω paper αποκαλύπτει πολλά για το πως σκέφτονται οι επιστήμονες σήμερα.

Ο τίτλος του είναι:

“Observation of a new boson at a mass of 125 GeV with the CMS experiment at the LHC”
(Παρατήρηση ενός νέου μποζονίου με μάζα 125 GeV με το πείραμα CMS στον επιταχυντή LHC)

Αρχικά μας δημιουργείται η απορία: πως έχει μάζα το σωματίδιο Higgs αφού αυτό δημιουργεί τη μάζα; Όμως μακάρι να ήταν μόνο αυτό το πρόβλημα…

Λίγες γραμμές πιο κάτω διαβάζουμε:

The mass mH of the SM Higgs boson is not predicted by theory. However, general considerations [10], [11], [12] and [13] suggest that mH should be smaller than ∼1 TeV, while precision electroweak measurements imply that mH<152 GeV at 95% confidence level (CL) [14].
(Η μάζα του μποζονίου Χιγκς δεν προβλέπεται από τη θεωρία. Ωστόσο γενικές παρατηρήσεις [10], [11], [12] και [13] υποδεικνύουν ότι η μάζα πρέπει να είναι μικρότερη από ∼1 TeV, ενώ μετρήσεις της ηλεκτρασθενούς δύναμης υποδεικνύουν ότι η μάζα πρέπει να είναι <152 GeV με διάστημα εμπιστοσύνης 95% [14])

Για την ακρίβεια οι επιστήμονες προέβλεπαν ένα συγκεκριμένο αριθμό διασπάσεων για διάφορες πιθανές μάζες του μποζονίου (αλήθεια, πως προβλέπεις κάτι για ένα σωματίδιο με μάζα που δεν ξέρεις και με φορτίο μηδέν; πως προβλέπεις τι θα κάνει ένα σωματίδιο του οποίου τις ιδιότητες δεν... ξέρεις;). Μετά μέτρησαν τις διασπάσεις για διάφορες ενέργειες και βρήκαν ότι οι διασπάσεις για μποζόνιο μάζας 125 GeV, όπως δείχνει παρακάτω και η μαύρη γραμμή, ταιριάζει ΤΕΛΕΙΑ (χμμμ... λέμε τώρα) με την προβλεφθείσα διακεκομμένη γραμμή και ανακοίνωσαν την ανακάλυψη.


Πόσο θα εμπιστευόσασταν ΕΝΑ τέτοιο πείραμα για να κάνετε μια τόσο σημαντική ανακάλυψη; Σωματίδιο που δημιουργεί (το πεδίο που δημιουργεί) τη μάζα, το οποίο έχει... μεταβαλλόμενη μάζα! Μια ανακάλυψη με βάση μια άγνωστη ιδιότητα ενός άγνωστου σωματιδίου επί τη βάσει αυθαίρετων υποθέσεων. Πόσο βολικό!

ΑΝ είχε μάζα τόση τότε...
Μα ΑΝ δεν έχει τόση μάζα;
Μήπως ανακαλύψαμε άλλο σωματίδιο;
Και τι δημιουργεί αυτή τη μάζα αν όχι το πεδίο που δημιουργείται από αυτό το σωματίδιο με τη μεταβαλλόμενη... μάζα;!; Γουάου!

Με άλλα λόγια…

Όχι μόνο δεν γνωρίζουμε πως και γιατί έχει το σωματίδιο Χιγκς μάζα, αλλά δεν γνωρίζουμε καν πόση είναι αυτή! Και ΠΑΡ’ΟΛΑ ΑΥΤΑ, βασισμένοι σε μετρήσεις που “υποδεικνύουν” (imply) ένα εύρος τιμών μάζας και με τα πειστήρια ΕΝΟΣ πειράματος είμαστε έτοιμοι να πάμε να πούμε στον κόσμο ότι “ανακαλύψαμε” το… “σωματίδιο του Θεού”…!!!!

Αν ο Θεός ανακαλύπτονταν τόσο εύκολα, τότε ίσως να μην άξιζε να τον ανακαλύψουμε…

ΥΓ. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι τα αποτελέσματα των ανιχνευτών ATLAS και CMS δεν έδειχναν πάντα τα ίδια αποτελέσματα μάζας για το σωματίδιο που "ανακαλύφθηκε". [12] Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Άλλη; Σίγουρα;

(c) Φιλοσοφικά Τηλεγραφήματα - Φιλοσοφικός σχολιασμός της επικαιρότητας...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...