Monday, July 25, 2016

Φιλοσοφικό Τηλεγράφημα: Η θετική επίδραση των ιεραποστολών [Ή: Ο χριστιανισμός σαν η βάση του πολιτισμού]


Φιλοσοφικό Τηλεγράφημα του Σπύρου Κάκου [2016-07-25]: Μια έρευνα (από τον Robert D. Woodberry) έδειξε πως οι προτεστάντες ιεραπόστολοι έπαιξαν καίριο ρόλο στην εδραίωση δημοκρατικών καθεστώτων στις χώρες που έδρασαν, φαινόμενο γνωστό ως “The missionary effect”. Πιο συγκεκριμένα, ο εν λόγω ερευνητής εξέτασε την επίδραση του αριθμού των ιεραποστόλων είναι η παράμετρος που σχετίζεται πιο άμεσα με το αν ένα κράτος έχει σήμερα υγιή δημοκρατία και αυτό γιατί οι ιεραπόστολοι βοήθησαν στη μαζική εκπαίδευση, στην ίδρυση μέσων ενημέρωσης και στην ίδρυση εθελοντικών ομάδων – ακόμα και ομάδων που είχαν αντι-αποικιακή κατεύθυνση. Εξίσου σημαντική ήταν η επίδραση των ιεραποστολών στην υγεία, καθώς προχώρησαν στην ίδρυση νοσοκομείων και την εκπαίδευση τοπικών ιατρών μειώνοντας κατά πολύ την θνησιμότητα σε αυτές τις χώρες.

Η έρευνα είχε έντονη αντίδραση από άλλους κοινωνικούς επιστήμονες και για αυτό και προκάλεσε πρωτοφανή προ-εξέταση της πριν να της επιτραπεί η δημοσίευση. Μάλιστα ζητήθηκε από τον Woodberry να παραδώσει στο περιοδικό όπου έστειλε την έρευνα του για δημοσίευση όλη τη βάση δεδομένων στην οποία στηρίχθηκε το συμπέρασμα του. Μετά από εκτενή ανάλυση τελικά δόθηκε το ΟΚ για τη δημοσίευση και μάλιστα αφιερώθηκε παραπάνω χώρος από το κανονικό για αυτήν.

Την έρευνα [The Missionary Roots of Liberal Democracy, Robert D. Woodberry, American Political Science Review, Vol. 106, No. 2 May 2012] μπορεί να τη βρει κανείς εδώ. [σχετικό βιβλίο: Rodney Stark (sociologist of religion), "How the West Won: The Neglected Story of the Triumph of Modernity"]

Πολιτισμός = Ελευθερία.

Το μίσος των άθεων και των «προοδευτικών» ανθρώπων έχει αλλοιώσει σε τέτοιο βαθμό την αλήθεια που χρειαζόμαστε μια έρευνα για να δούμε το προφανές: Ότι η αγάπη είναι ελευθερία και ότι μπορεί να κάνει καλό και μόνο καλό. Και πως όσο και να συγχέουν κάποιοι το μίσος με την αγάπη, αυτό δεν αλλάζει.

Ο Χριστιανισμός βασίστηκε στην αγάπη του Ιησού Χριστού. Η Ευρώπη βασίστηκε στο Χριστιανισμό. Και μόνο άνθρωποι με στέρεα θεμέλια όσο ο Χριστιανισμός μπορούν να είναι τόσο ελεύθεροι ώστε να αμφισβητούν τα ίδια τους τα… θεμέλια.

(c) Φιλοσοφικά Τηλεγραφήματα - Φιλοσοφικός σχολιασμός της επικαιρότητας…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...