Sunday, September 27, 2015

Παλαιά Διαθήκη: Όχι για τους λιπόψυχους! (Μια εύκολη ερμηνεία)


Πολλοί μιλάνε εναντίον της Παλαιάς Διαθήκης.

Ειδικά οι άθεοι θεωρούν πως αυτό το βιβλίο δείχνει το απάνθρωπο πρόσωπο του Χριστιανισμού και αναφέρονται στην Παλαιά Διαθήκη με κάθε ευκαιρία για να δείξουν το πως έχουν δίκιο στο αντιχριστιανικό μένος τους.

Όμως όλα μπορούν εύκολα να εξηγηθούν.

Η Παλαιά Διαθήκη είναι αρχαιότερο βιβλίο από αυτό της Καινής Διαθήκης (ω, τι έκπληξη!) και κατά συνέπεια απαιτεί περισσότερη προσπάθεια για να κατανοηθεί. Ένα τέτοιο αρχαίο κείμενο βρίθει συμβολισμών και η προσπάθεια των άθεων να το ερμηνεύσουν παντού και πάντα κυριολεκτικά μόνο ως αστεία μπορεί να χαρακτηριστεί (ή πονηρή).

Προσπάθησε να μην διαβάζεις το γράμμα... (ρητό πάνω από την είσοδο της βιβλιοθήκης της Χαιλδεμβέργης)
Ο απόστολος Παύλος το είπε άλλωστε: Το γράμμα αποκτείνει, το δεν πνεύμα ζωοποιεί. Μην προσπαθείτε λέει να διαβάσετε και αν ακολουθήσετε το γράμμα. Προσπαθήστε να κατανοήσετε το γενικότερο νόημα, το ΠΝΕΥΜΑ των κειμένων.

Πάρτε για παράδειγμα την ιστορία του Λωτ.

Είχα πρόσφατα μια συζήτηση με πορωμένο άθεο ο οποίος διάβασε την ιστορία επιφανειακά και το μόνο που είδε ήταν ένας άκαρδος πατέρας. Κατηγόρησε τον Λωτ ότι προσέφερε τις κόρες του. Όμως ο Λωτ δεν "προσέφερε" τις κόρες του όπως κανείς προσφέρει ένα ποτήρι νερό. Ο Λωτ θυσίασε τις κόρες του "που δεν είχαν γνωρίσει ακόμα άντρα" αντί για τους δύο αγγέλους, δείχνοντας έτσι ότι είχε ξεπεράσει τον εγωισμό του. Και ας θυμηθούμε ότι οι δύο άγγελοι ήταν για έργο Θεού εκεί. Η ιστορία ολοκληρώνεται με την καταστροφή στα Σόδδομα και Γόμμορα. Μια καταστροφή που επίσης όλοι οι άθεοι θεωρούν ως απόδειξη του "κακού" Θεού. Όμως ας είμαστε σοβαροί: Ποιος αλήθεια πιστεύει πως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς καμμία συνέπεια; Ποιος πατέρας είναι πιο σωστός; Αυτός που δεν τιμωρεί ποτέ τα παιδιά του ή αυτός που τα τιμωρεί όταν παραστρατήσουν αλλά μετά τα αγαπάει ούτως ή άλλως; Στη συνέχεια η αφήγηση περιέχει επίσης και τον Λωτ να κάνει σεξ με τις κόρες του (οι οποίες είχαν τον ευγενή σκοπό να διατηρήσουν το ανθρώπινο γένος - μια αναφορά στο πως οι άνθρωποι για καλό σκοπό αμαρτάνουν;) ενώ ήταν μεθυσμένος (μια αναφορά στο τι κάνουμε όταν δεν έχουμε συνείδηση των πράξεων μας;). Πάλι διάφοροι συμβολισμοί και βαθύτερα μηνύματα κρύβονται πίσω από την επιφάνεια που ο άθεος διαβάζει.

[Σχετικές πηγές: Κοινή λογική, εδώ και εδώ]

Πολλοί διαβάζουν την ιστορία του Ιώβ αντίστοιχα και αναρρωτιούνται πως μπορεί ο Θεός να είναι τόσο σκληρός μαζί του. Μα αν αυτό που έχει σημασία είναι η ψυχή, αν αυτό που έχει σημασία είναι να κατανοήσουμε πως αυτά που δεν βλέπουμε είναι αυτά που θα σώσουν την ψυχή μας, τότε ο Ιώβ δεν θα έπρεπε να διαμαρτύρεται. Πέθαναν τα παιδιά του. Και; Όλοι θα αναστηθούμε. Το σώμα δεν είναι αυτό που πρέπει να σώσουμε.

Ποῦ ἦς ἐν τῷ θεμελιοῦν με τὴν γῆν; 

Πού ήσουν εσύ όταν έθετα τα θεμέλια της γης; 

Ο Θεός της Αγάπης μετατρέπεται σε Θεό της Ισχύος και ρωτάει τον Ιώβ. Η πίστη ότι το σώμα μας είναι το παν βασίζεται στην άγνοια μας αλλά και στην αλαζονεία μας ότι κατανοούμε την ίδια μας την ύπαρξη. Σαν κακομαθημένα παιδιά θέλουμε να βλέπουμε μόνο στην επιφάνεια χωρίς να μπορούμε να δούμε ότι ο Πατέρας μας νοιάζεται για εμάς ακόμα και όταν φαίνεται πως κάνει το ακριβώς αντίθετο.

Διάβασε κάτι τόσο σοβαρό όσο ένα πανάρχαιο ιερό κείμενο όπως διαβάζεις την πρωινή σου εφημερίδα και σύντομα η παρερμηνεία θα κάνει την εμφάνιση της.


  > Main articles / Κύρια άρθρα   > Limits of Science   > Όρια της Επιστήμης
  > Religion & Science Unification   > Φιλοσοφία Επιστήμης & Θρησκείας

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...