Friday, February 13, 2015

Φιλοσοφικό Τηλεγράφημα: Άγιος Βασίλης. Υπάρχει. Περισσότερο από ποτέ…


Φιλοσοφικό Τηλεγράφημα του Σπύρου Κάκου [2015-02-13]: Είναι τυφλοί αυτοί που λένε πως δεν υπάρχουν ‘Αϊ Βασίληδες’, πραγματικά… αρκεί κανείς να δει αυτήν την φωτογραφία του αγίου παπά Νικόλα Πλανά για να το αντιληφθεί.

Ναι, και αυτός ο κοκκινοφορεμένος καλοκάγαθος γεράκος που ‘μας ήρθε από την Δύση’ δεν είναι διόλου τυχαίος, ένα βαθύτατα ριζωμένο, στα βάθη των ψυχών των ανθρώπων, αρχέτυπο εκφράζει-εικονίζει. Δεν είναι να τον προσπερνά κανείς. Είναι ο ‘Παλαιός των Ημερών’… ο κοσμικός Πατέρας, ο καλός και αγαθός, ο φέρων δώρα ‘άνωθεν’, απ’την καμινάδα, στο τζάκι. Πυραμιδική η καμινάδα… απ’το υπερβατικό ‘Εν’ στον κόσμο των ‘πολλών’ δηλαδή… και στο τζάκι, την εστία-καρδιά, με άλλα λόγια… έρχεται δε αθόρυβα, την ‘νύχτα, όταν το είναι των ανθρώπων ησυχάζει. Τα δε δώρα του είναι για τα παιδιά μόνο… για όσους έχουν παιδική καρδιά. Φοράει κόκκινα… έρχεται από τον κόσμο του θείου πυρός… του πυρός που ζεσταίνει τις ευσεβείς ψυχές -τις ψυχές που ξέρουν να σέβονται- αλλά που είναι καυστικό στους ασεβείς και θρασείς.

Υπάρχουν άνθρωποι που’χουν 'ζωγραφισμένο', αχειροποιήτως, το αρχέτυπο αυτό στα πρόσωπά τους… που το ενσαρκώνουν απτά, σωματικά… όπως η ψυχούλα αυτή, ο άγιος παπά Νικόλας Πλανάς που έζησε μόλις τον περασμένο αιώνα, που περπάτησε μεταξύ μας, στους δρόμους που περπατάμε και εμείς. [Dimitri Lalushi]

Ο Άγιος Βασίλης υπάρχει σήμερα.
Περισσότερο από ποτέ.
Σήμερα χρειαζόμαστε την καλοσύνη του.
Περισσότερο από ποτέ.
Η καλοσύνη αυτή είναι δίπλα μας.
Μέσα μας.
Έχει σημασία πως είναι ντυμένη;
Κοίτα αυτά στα οποία πιστεύουν τα παιδιά.
Φρόντισε να υπάρξουν.
Αλλιώς άντε και γαμήσου.

(c) Φιλοσοφικά Τηλεγραφήματα - Φιλοσοφικός σχολιασμός της επικαιρότητας…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...