Friday, February 14, 2014

Φιλοσοφικό Τηλεγράφημα: Η επιστήμη σώζει ζωές! (όταν το θέλει)


Φιλοσοφικό Τηλεγράφημα του Σπύρου Κάκου [2014-02-14]:

Ένα άρθρο υποστηρίζει ότι περίπου 8 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν εξαιτίας της προειδοποίησης που εξέδωσαν επιστήμονες εναντίον του καπνίσματος, περίπου 50 χρόνια πριν. [1] Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι αυτό το γεγονός ισχύει, το άρθρο θα μπορούσε να είναι πιο ειλικρινές αν σημείωνε το ρόλο της επιστήμης και των επιστημόνων στο να πείσουν τους ανθρώπους να καπνίσουν! Ναι, μερικά χρόνια πριν, τα τσιγάρα διαφημιζόντουσαν από τους γιατρούς!

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αυτό οφειλόταν σε ειλικρινή άγνοια. Όμως ελάτε τώρα. Πόσοι σας έχετε δει καπνιστή να αισθάνεται ΚΑΛΥΤΕΡΑ ή να μπορεί να αναπνεύσει/ περπατήσει/ σκαρφαλώσει/ τρέξει πιο καλά επειδή καπνίζει; Η άγνοια είναι ένα πράγμα, το να ισχυρίζεσαι ότι κάτι είναι ΚΑΛΟ για την υγεία σου (ακόμα και αν δεν υπάρχουν πλήρεις αποφασιστικές έρευνες που το δείχνουν αυτό και ενώ όλες οι ενδείξεις και η κοινή λογική λένε το αντίθετο) είναι άλλο. Και σε τελική ανάλυση η αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας δεν ήταν ούτε τόσο άμεση ούτε τόσο αποφασιστική ούτε τόσο δυνατή ώστε να δικαιολογούνται τέτοιοι πανηγυρισμοί. [2, 3]

Και ναι, καλοί είναι οι πανηγυρισμοί αλλά όχι αμέσως μετά από τόσες κηδείες... Είθε η επιστήμη να ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ να θέλει να πανηγυρίζει πιο συχνά. Της αξίζει και σίγουρα ΜΑΣ αξίζει και εμάς!

ΥΓ. Βλ. εδώ για ένα σχετικό θέμα με ορμόνες που χρησιμοποιούνται στο γάλα. [4]
ΥΓ2. Όπου υπάρχει χρήμα υπάρχει σκάνδαλο...

(c) Φιλοσοφικά Τηλεγραφήματα - Φιλοσοφικός σχολιασμός της επικαιρότητας…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...