Saturday, August 25, 2012

Φιλοσοφικό Τηλεγράφημα: Συνείδηση, ασθενής ‘R’, εγκέφαλος…

atwellnΦιλοσοφικό Τηλεγράφημα του Σπύρου Κάκου [2012-08-25]:
Το ερώτημα του πού ακριβώς «κατοικούν» το μυαλό και η συνείδησή μας απασχολεί επιστήμονες και φιλοσόφους εδώ και αιώνες. Τα τελευταία χρόνια, με τη βοήθεια των νέων τεχνικών, οι ειδικοί έχουν αρχίσει να συσχετίζουν διάφορες περιοχές του εγκεφάλου με συγκεκριμένες λειτουργίες εντοπίζοντας κατά κάποιο τρόπο πού βρίσκονται τα βασικά κέντρα για τις σημαντικότερες από αυτές.
Τώρα όμως η μελέτη ενός άνδρα (γνωστός και σαν Ασθενής ‘R’) ο οποίος εξακολουθεί να έχει φυσιολογική συνείδηση του εαυτού του παρά το γεγονός ότι οι τρεις βασικές περιοχές που θεωρούνται απαραίτητες για κάτι τέτοιο (ο νησαίος φλοιός, ο πρόσθιος φλοιός του προσαγωγίου και ο έσω προμετωπιαίος φλοιός) έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα [πηγή: web news].
Ένα ακόμα “χτύπημα” για τους υλιστές που ισχυρίζονται ότι η συνείδηση σχετίζεται με τη λειτουργία συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου… Τελίκα ίσως πράγματι η Συνείδηση να αποτελέσει τη θρυαλλίδα που θα ξεκινήσει μία μαζική διαδικασία Αλλαγής Παραδείγματος (Paradigm Shift) για την επιστήμη η οποία πρέπει να αρχίσει να σκέφτεια πιο πνευματικά, όπως έκανε παλαιότερα…

Σχετικά άρθρα: συνείδηση

(c) Φιλοσοφικά Τηλεγραφήματα - Φιλοσοφικός σχολιασμός της επικαιρότητας…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...