Sunday, July 8, 2012

Φιλοσοφικό Τηλεγράφημα: Επιστημονική επιθεώρηση – Η καλύτερη λογοκρισία!

math-blackboard
Φιλοσοφικό Τηλεγράφημα του Σπύρου Κάκου [2012-07-08]: Για δεύτερη φορά, κάποιος που επιτίθεται εναντίον ενός επιστήμονα επειδή έχει απόψεις που δεν είναι οι “επικρατούσες” (του συρμού) αθωώνεται. Μετά την υπόθεση του Simon Singh, τώρα το περιοδικό Nature απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες που του είχε προσάψει ο Naschie [1].
 
Ο El Naschie, του οποίου τα paper είχαν να κάνουν με τη θεωρία του χάους και το πως ο χωροχρόνος μπορεί να αποκτήσει fractal ιδιότητες επηρεάζοντας τα στοιχειώδη σωματίδια, είχε μηνύσει το Nature επειδή του επιτέθηκε προσωπικά [2]. Και έχασε.
Αυτό που είναι σημαντικό να δούμε είναι πως η κριτική για τον Naschie και τη θεωρία του (E infinity) δεν βασίστηκε σε όσα είχε πει αλλά κυρίως στο ότι δεν είχε δώσει τα άρθρα του για πλήρες peer review (είχε δημοσιεύσει papers “without satisfactory peer review” ¨οπως γράφει το Rational Wiki) !!! [2]
 
Το σύστημα της επιστημονικής επιθεώρησης (peer review) είναι ένα από τα καλύτερα συστήματα για τη διατήρηση μια κοινής δογματικής θέσης σε ένα πεδίο έρευνας. Όποιος διαφωνεί στιγματίζεται και “σκοτώνεται” επιστημονικά. Το ίδιο έγινε και με τον διευθυντή του πειράματος Opera, το ίδιο έγινε και με τον Naschier, το ίδιο έγινε και με την Βρετανική Ένωση Χειροπρακτών που και αυτή υπέστη παλαιότερα μια παρόμοια επίθεση [3] από την οποία φυσικά αθωώθηκε ο επιτεθής [4]…
 
Ο Bohr κάποτε έλεγε “We are all agreed that your theory is crazy. The question that divides us is whether it is crazy enough to have a chance of being correct”. Πόσοι αλήθεια συμμερίζονται αυτή την άποψη;
 
Κράτα χαμηλό προφίλ. Να συμφωνείς πάντα με την πλειοψηφία. Να είναι επιστήμονας.

(c) Φιλοσοφικά Τηλεγραφήματα - Φιλοσοφικός σχολιασμός της επικαιρότητας...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...