Saturday, April 28, 2012

Φιλοσοφία των Χρωμάτων - Υπάρχουν ή όχι;


Δεν συμφωνούμε πάντα για τα χρώματα. Το δικό μου κόκκινο μπορεί να είναι το δικό σου ροζ ή πορτοκαλί. Στο Βιετνάμ και στην Κορέα δεν ξεχωρίζουν τα χρώματα μπλε και πράσινο – και τα δύο είναι το χρώμα “xanh” για αυτούς. Ο σκηνοθέτης Derek Jarman συνάντησε μια ημέρα έναν φίλο του στο Λονδίνο και του είπε “ωραίο κίτρινο παλτό”. Για να του απαντήσει ο φίλος του πως το παλτό το είχε αγοράσει στο Τόκιο όπου θεωρούνταν όχι κίτρινο αλλά πράσινο [1].

Οι Dugum Dani στη Νέα Γουινέα έχουν μόνο δύο λέξεις για το χρώμα: μαύρο και άσπρο ή φωτεινό και σκοτεινό. Κάποιοι άλλοι λαοί χωρίς γραφή αναγνωρίζουν μόνο τρία χρώματα: μαύρο, άσπρο και κόκκινο.

Δεν υπάρχει πολιτισμός που να αναγνωρίζει το μπλε, χωρίς να έχει πρώτα αναγνωρίσει σαν χρώματα το μαύρο, το άσπρο, το κόκκινο, το κίτρινο και (ίσως) το πράσινο.

Όλοι μας μεγαλώνουμε γνωρίζοντας ότι μια συγκεκριμένη συχνότητα του φωτός είναι το κόκκινο χρώμα. Όμως δεν έχουμε τρόπο να δούμε μέσα από τα μάτια ενός άλλου, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε ποτέ να μάθουμε αν ο άλλος βλέπει άλλο χρώμα. Ακόμα και αν έβλεπε άλλο χρώμα, δεν θα το αναγνωρίζε ποτέ σαν π.χ. "μπλε". Και αυτός θα "έβλεπε" κόκκινο... [23]

Ο ουρανός στην αρχαία Ελλάδα δεν ήταν “μπλε” (!!!), όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό. Οι άνθρωποι εκείνης της εποχής θεωρούσαν πως ο ουρανός είχε “μπρούτζινο” χρώμα. Και μεγάλες διαφορές για το πως έβλεπαν τότε τα πράγματα δεν περιορίζονται μόνο εκεί. [456789]

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως των παραπάνω, οι περισσότεροι ζώντες οργανισμοί (π.χ. πολλά έντομα) δεν βλέπουν τα χρώματα που εμείς “βλέπουμε”. Αν το τι είναι “πραγματικό” καθορίζεται από το τι νομίζει η πλειοψηφία πως είναι πραγματικό, τότε όλα τα παραπάνω αναφέρονται σε πράγματα που απλά… δεν υπάρχουν!

(c) Φιλοσοφικά Τηλεγραφήματα - Φιλοσοφικός σχολιασμός της επικαιρότητας...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...