Saturday, August 13, 2011

Γνωστικισμός και Αλχημεία


Η Αλχημεία αποτελούσε μια πνευματική πρακτική που καλυπτόταν από τους διώκτες της από ένα μανδύα επιστημοσύνης. Στο βιβλίο του Alchemical Catechism, ο Παράκελσος (Paracelsus) ξεκάθαρα δηλώνει πως η χρήση των μετάλλων είναι συμβολική: «Όταν ένας φιλόσοφος μιλάει για χρυσό και ασήμι, πρέπει να καταλάβουμε πως μιλάει για τη χυδαία μορφή των σχετικών μετάλλων; Σε καμμία περίπτωση: ο χρυσός και το ασήμι έχουν πεθάνει, ενώ αυτά που αναζητούν οι Φιλόσοφοι είναι γεμάτα ζωή…». Ο Γιούνγκ (Jung), που μελέτησε τα αλχημιστικά σύμβολα εκτενώς, οραματιζόταν την Αλχημεία σαν τη «Γιόγκα της Δύσης». Ο Αλχημιστής περνούσε με τη βοήθεια μετασχηματισμών από διάφορα στάδια διαφώτισης – μέχρι μία τελική τέλεια, υγιή, άφθαρτη και αιώνια κατάσταση. Σύμφωνα με πολλούς (περιλαμβανομένου του Γιουνγκ) η εξέλιξη από την άγνοια στο διαφωτισμό περιγράφεται από την αλχημεία και βασίζεται στα διδάγματα των Γνωστικών φιλοσόφων.

Η φιλοσοφία που καλείται «Γνωστικισμός» είναι μια από τις πλέον δύσκολες να κατανοήσει κανείς. Το δόγμα των Γνωστικών είναι βαθιά προ-φιλοσοφικό και διαισθητικό και ακόμα και οι ίδιοι οι Γνωστικοί είχαν πρόβλημα στο να το εξηγήσουν στους άλλους.

Σύμφωνα με τους Γνωστικούς ο κόσμος, ο υλικός κόσμος, είναι το αποτέλεσμα ενός πρωταρχικού λάθους από μία υπερ-κόσμια θεότητα, εν ονόματι Σοφία ή απλά Λόγος. Αυτό το ον περιγράφεται σαν η τελική ενσάρκωση μια θεϊκής μεταφυσικής ιεραρχίας που καλείται Πλήρωμα ή «Το Όλον», στην κορυφή της οποίας βρίσκεται ο Υπέρτατος Θεός (το Ον πέρα από την Ύπαρξη). Το σφάλμα της Σοφίας ήταν μια απερίσκεπτη επιθυμία να γνωρίσει τον υπερβατικό Θεό και οδήγησε στην υλοποίηση αυτής της επιθυμίας της σε ένα ημι-θεϊκό και αγνωστικιστικό ον που καλούσαν Δημιουργό.

Η επιθυμία μας να «καταλάβουμε» είναι η βασική πηγή των παραδόξων μέσα στα οποία συνεχώς εγκλωβιζόμαστε σαν άνθρωποι. Και η αλχημεία προσπάθησε να καταπολεμήσει τα «παράδοξα» ενοποιώντας όλες τις αντινομίες σε μια ολότητα. Η ανυπομονησία μας να «μάθουμε» έχει δημιουργήσει τις θεωρίες μας. Οι θεωρίες μας έχουν δημιουργήσει έννοιες τόσο ανυπόστατες όσο η «Αλλαγή» ή ο «Χρόνος» (βλ. Harmonia Philosophica). Και αυτές οι φανταστικές έννοιες έχουν δημιουργήσει τις αντινομίες που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε όσο και αν προσπαθούμε.

Πρέπει να είμαστε ανοιχτόμυαλοι και ΛΙΓΟΤΕΡΟ γνωστικοί αν θέλουμε να βρούμε την lapis philosophorum


Πηγές
http://www.iep.utm.edu/gnostic/
http://en.wikipedia.org/wiki/Alchemy
Harmonia Philosophica [Greek / Ελληνικά]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...